Mihálffy Béla szavalt, az államtitkár-helyettes a Szent István-i értékekről beszélt

2024.08.20. 11:39

Szent István napi ünnepséget tartottak Kiskundorozsmán – GALÉRIA

Arany T. János

Kiskundorozsmán a Dísz téren, az Országalma emlékműnél Nagy-Vargha Zsófia, a Kulturális és Innovációs Minisztérium helyettes államtitkára mondott ünnepi beszédet augusztus 20-án. Fotó: Gémes Sándor

Kiskundorozsmán ünnepi szentmisével és kenyérszenteléssel kezdődött kedden a Szent István napi ünnepség a templomban, majd a Dísz téren folytatódott a megemlékezés, ahol Mihálffy Béla országgyűlési képviselő szavalt, majd beszédet mondott Nagy-Vargha Zsófia, a Kulturális és Innovációs Minisztérium helyettes államtitkára. Mihálffy Juhász Gyula Új ének István királyhoz című versét szavalta el, majd az államtitkár-helyettes vette át a szót.

– Mindhárom nemzeti ünnepünk fontos, de talán az államalapítás ünnepe az, amihez a legkevésbé tudunk személyesen kapcsolódni. Az 1956-os forradalom a még ma is köztünk élő, a történteket megélő személyeken keresztül válik igazán kézzelfoghatóvá, míg az 1848-as szabadságharc emlékeivel nem tudunk nem találkozni, bármilyen településre is megyünk. Az államalapítás ünnepe mégis más, több, mint 1000 évvel ezelőtt történt. Ezért is jó, hogy vannak ilyen és ehhez hasonló ünnepi alkalmak, amikor tudunk beszélni arról, hogy miért is fontos, miért volt fontos az államalapítás. Milyen értékeket képviselt Szent István király, amit őriznünk kell. Három olyan pont van, amelyet talán érdemes kiemelni. Az első, hogy az államisággal együtt kinyilvánítottuk, hogy célunk és helyünk van a többi állam közösségében. Egyenrangúak vagyunk velük, de ugyanakkor szuverének is. Ezt a kifejezést manapság nagyon sokszor halljuk, és nagyon sok vita övezi, de talán akkor válik igazán érthetővé, ha felidézzük, hogy milyen koronát is kért és kapott Szent István király II. Szilveszter pápától. Ez egy zárt korona volt, amely azt fejezte ki, hogy a magyar király nem valakinek a hűbérura, hanem csak Istennek tartozik elszámolással. Azaz itt a Földön, a magunk urai vagyunk.

A második gondolat, hogy az államiságunk egyúttal döntés volt a kereszténység mellett is. A kereszténységünk tehát olyan örökség, amelyet meg kell tartani, még akkor is, hogyha úgy látjuk, hogy akár Európában is valamilyen múzeumba száműzték. 

A harmadik pont pedig az, hogy az állam mi magunk vagyunk. Az állam nemcsak egy elvont fogalom, nemcsak intézmények, hivatalok, szimbólumok összessége, az államot mi magunk alkotjuk. A mi szakterületünk, a fiatalokért felelős szakterület ezért kiemelt figyelmet fordít arra, hogy az értéket teremtő közösségeket nem csak szakmailag, hanem anyagilag is támogassa. Szuverenitás, felelősség, összefogás, keresztény értékek, tíz falvanként közös templomépítés, közösségek építése és ápolása, a magyar kultúra táplálása és megélése, a családok támogatása. Ezek azok az értékek, amelyeket Szent István királytól kaptunk, és amelyeket át kell adnunk a következő nemzedékeknek – fogalmazott ünnepi beszédében a helyettes államtitkár.

A beszédek után a jelenlévők az Országalma emlékműnél helyezték el koszorúikat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában