Helyi közélet

2024.08.16. 17:30

Roncsautót venne? Keresse a törvényszéket!

Több mint tíz autót kínál árverésre a Szegedi Törvényszék. Ezeket korábban foglalták le valamilyen bűncselekmény elkövetése után. A kocsik nagy része romhalmaz, valószínűleg embercsempészek használhatták azokat.

Suki Zoltán

A gépjármű fényezése karcos, az első szélvédőn kavicsfelverődésből eredő sérülések láthatóak, a gépjármű oldalsó elemei és a tolóajtó horpadozottak, a hátsó lökhárító húzott és meg van nyomva, az utastér szennyezett és szemetes, a raktér nem nyitható, lelakott, a raktérburkolatok töröttek és hiányosak – olvasható a Szegedi Törvényszék honlapján, az ajánlattételi felhívás menüpont alatt. Itt olyan dolgok szerepelnek, amiket valamilyen bűncselekmény elkövetése után foglalhattak le, és jellemzően autókról van szó, több mint tízről.

roncsautó
Hasonló állapotú kocsikra lehet licitálni. 
Fotó: Karnok Csaba/ Archív fotó

Roncsautó a törvényszéktől

Azt is írták, hogy a jármű forgalomba helyezhetőségéről a Közlekedési Hatóság tud információt adni. Érdekes, hogy a jármű alváz- és motorszámának egyezősége tekintetében a Szegedi Törvényszék felelősséget nem vállal, azok csak tájékoztató jellegű, az ellenőrzés feltételeinek a hiánya miatt. Az adatokat javasolják ellenőrizni. Az értékesített tárgyakért a Szegedi Törvényszék jótállást nem vállal, ahogy a rejtett hibákért sem. 

Az autókat egy szegedi telephelyen tárolják, ott lehet megnézni őket. Ezeket a járműveket egyébként a fotók alapján nagy valószínűséggel embercsempészek használhatták. Korábban megírtuk, hogy tavaly november végén lépett hatályba egy kormányrendelet, aminek köszönhetően elkezdődhetett az embercsempészek által a déli határnál hátrahagyott roncsautók elszállítása. Az első három autót Mórahalomról vitték el. A helyszínen tartott sajtótájékoztatót Salgó László, Csongrád-Csanád vármegye főispánja, aki akkor elmondta, hogy a jogszabály szerint a kormányhivatalnak a közterület-felügyelők és a mezőőrök szólnak az autókról. A hivatal munkatársai értesítést helyeznek el azokon, majd – ha senki sem jelentkezik értük – négy nap múlva elszállítják a kocsikat.

Elviszik a kocsikat

2023. december 14-én jelentette be a kormányhivatal, hogy az összes bejelentett, embercsempészek által hátrahagyott gépjárművet elszállították, kevesebb mint egy hónap alatt 133 roncsautótól tisztultak meg a határ menti települések. Az elszállított járműveket három hónapig őrzik, az alvázszámát és rendszámát pedig közzéteszik a kormányhivatal honlapján. Ha három hónapon belül nem jelentkezik érte a tulajdonos, az autókat értékesíthetik. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában