Állítólag már megjelentek a QR-kód csalók

2024.08.05. 09:00

Néhány tévhit a REpont adományozásról

Gyűlnek a forintok a jótékonysági betétdíjas felajánlásokból a megyei civil szervezeteknél is, ám nem árt figyelni, milyen menüpontot választunk a REpontokon. Közben a QR-kód csalók is megjelentek.

Tábori Szilvia

Fotó: Flajsz Péter / Illusztráció

Egyre több Csongrád-Csanád vármegyei civil szervezet, alapítvány teszi közzé speciális QR-kódját azért, hogy a REpontokon visszaváltott palackok betétdíját megkaphassák adományként. Van ugyanis arra lehetőség, hogy ne a saját bankszámlánkra, hanem egy támogatandó szervezetnek utaljunk. 

REpont
Kétféleképpen is adományozhatunk a REpontokon. Illusztráció:  Flajsz Péter

A csongrádi Új Esély Állatvédő és Állatmentő Alapítvány munkatársai úgy tájékoztatták lapunkat, hogy nagyjából két és fél hét alatt 17 ezer forintot kaptak meg így, ami 340 darab visszaváltott italcsomagolás ára. Abban minden szervezet egyetért, hogy sok kicsi sokra megy, hálásak a segítségért. Van olyan alapítvány, amely szerint így elapadnak az egyéb, plusz adományok, mert sokan a felajánlott visszaváltási díjjal letudják a támogatást, de a csongrádi menhely önkéntesei nem tapasztaltak ilyesmit. 

Ahhoz viszont, hogy a pénz oda kerüljön, ahová szántuk, nem árt egy fontos lépésre figyelni. A kemma.hu arról számolt be, hogy néhány szervezet nem kapta meg a nekik szánt összeget, de könnyen lehet, nem rendszerhiba miatt. Akkor, ha egy általunk választott civil szervezetet, például állatmenhelynek szeretnénk elküldeni a betétdíj árát, akkor nem a jótékonyság menüpontot, hanem a banki utalás opciót kell kiválasztani és ott beolvasni a szervezet speciális QR-kódját. 

Egy szentesi szervezet arra is felhívta a figyelmünket, hogy csakis a támogatandó alapítvány saját hivatalos oldaláról szabad lementeni a kódot, mert egyre több az olyan leleményes személy, aki hamis kóddal magának akarja az összeget. 

A REpontokon pedig a jótékonysági felajánlás menüpont kiválasztásával a kapcsolatban álló három szervezet valamelyikét segíthetjük. Az idei kedvezményezettek a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórháza, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet, valamint a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinika. A tájékoztatás szerint július 15-én már nyilvános lenne, hogy mennyi gyűlt össze, de a MoHu hivatalos felületén még nem elérhető az adat. A cikk megjelenéséig pedig nem érkezett meg a válasz a hulladékgazdálkodónak küldött kérdésre.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában