Tanács Gábor, Bordány újraválasztott vezetője beszélt terveiről

2024.08.16. 09:00

Megújuló településközpont a polgármester vágya

A településközpont korszerűsítést, egy központi buszváró kiépítését, a régi iskolaépület felújítását és a bordányi kiskertek rehabilitációját tartja a következő öt év legfontosabb feladatának Tanács Gábor, Bordány újraválasztott polgármestere.

Arany T. János

Fotó: Karnok Csaba

Az elmúlt öt év alatt több száz pályázat készült el annak érdekében, hogy településünk fejlődhessen, és hogy jó legyen itt élni. Ha valamit nem fejlesztettünk, az csak azért volt, mert nem volt rá forrás. Szükségesnek látjuk a településközpont korszerűsítését, és erre nem csupán a nehézkes parkolás és a terelőkorlátok felújítása miatt van szükség. A modernizált központok vonzóbbá tehetik a települést az ide látogatók és befektetők számára – kezdte Tanács Gábor, Bordány újraválasztott polgármestere, amikor az előtte álló következő öt év terveiről kérdeztük. A központi buszvárót a templommal szemben, a piactéren alakítanák ki a két buszmegálló arrébb költöztetésével. Így felszabadul egy központi hely, ami a falu központja lehet, és az általános iskolás gyereknek sem kell átkelniük a falu főutcáján, ha buszra akarnak szállni. 

polgármester
Tanács Gábor, Bordány újraválasztott polgármestere annak örülne a legjobban, ha a következő öt évben sikerülne megvalósítani a falu településközpontjának korszerűsítését a buszmegállók elköltöztetésével. Fotó: Karnok Csaba 

Nagyon szép tervet csinált nekünk a tervező epermintás buszváróval. A tervek megvannak, a költségvetés még nincs hozzá, de ezt saját forrásból biztos nem tudjuk megcsinálni – tette hozzá.

A másik, ami egy kicsit kisebb nagyságrendű, de az is fontos, a régi iskolaépület felújítása. Tetőszerkezetet kellene cserélni, energetikai korszerűsítés mellett. Az épületben jelenleg a szobrászat szakkör működik és itt ebédelnek a gyereke. A cél, hogy ne modern legyen, hanem korhű maradjon az épület. Folyamatban van Bordányban a bölcsődeépítés, amit ősszel, már az új ciklusban adnak át. Épül a Zákányszék – Bordány kerékpárút is.

A jövőben szeretnék a turizmusba bevonni a bordányi kiskerteket. – Évtizedekkel ezelőtt abból a célból hozták létre ezt a településrészt, hogy az elsősorban Szegeden élő családok itt gazdálkodni tudjanak. Nyissuk ki a zártkerteket? címmel kezdtünk bele egy átfogó helyzetelemzésbe, amei előrevetítheti a bordányi kiskertek akár mezőgazdasági és turisztikai célú fejlesztésének lehetőségét is – magyarázta a polgármester.

A közösségi programokról szólva elmondta, a faluház teljesen az önkormányzathoz került és mint közösségi színtér működik ezután. A civilek által szervezett programokat a jövőben is igyekszik támogatni az önkormányzat, ilyenek a lövészek programjai, a rádióamatőr találkozó, a nyugdíjas klub tevékenységei és az ifjúsági önkormányzat rendezvényei. 

polgármester
Fotó: Karnok Csaba

Igazából még mindig nagy dilemma, hogy legyen-e szociális otthonunk, vagy ne. Jelenleg inkább az otthonápolást, az otthongondozást erősítenénk, hogy helyben gondozzuk az időseket és minél több emberünk legyen, aki ki tud menni a tanyára. Én azt gondolom, hogy sok idős jobban szeret a saját otthonában, a megszokott környezetben lenni – mondta Tanács Gábor.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában