Szegedi hírek

2024.08.30. 14:27

Tartozásai miatt zárták be a szegedi Wesley-iskolát

Törölte a nyilvántartásból a kormányhivatal a szegedi Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Középiskolát. Erre azért volt szükség, mert az intézmény közmű- és adótartozása túllépte a törvényben meghatározott mértéket.

Suki Zoltán

Új iskolát kell keresniük a wesleyseknek. Archív Fotó: Török János

Összesen csaknem 140 millió, ebből több mint 50 millió forint hat hónapon túli lejárt közműtartozást és adóhátralékot halmozott fel a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség által fenntartott Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Középiskola, emiatt a szegedi intézményben veszélybe került a gyermekek nevelése – közölte a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal. Azt is írták, hogy a tartozások miatt az intézmény villamosenergia- és gázellátása nem biztosított hosszú távon, így pedig nem lehet megszervezni az oktatást sem. Csak közüzemi számlákból 9 milliós a tartozás, amiből 7 millió már hat hónapon túli számla. 

Új iskolát kell keresniük a wesleyseknek.
Új iskolát kell keresniük a wesleyseknek. Archív Fotó: Török János

Bezár az iskola

Ezért úgy döntöttek, hogy törlik az oktatási intézményt a nyilvántartásból, vagyis bezár a Wesley-iskola. 

– A gyerekek érdeke, hogy olyan rendezett hátterű intézményben tanuljanak, amely biztonságosan, zavartalan oktatást-nevelést biztosít számukra, ezért a jogszabályok pontosan is rögzítik a köznevelési intézmények gazdálkodásának szabályait, felhalmozott tartozásainak lehetséges mértékét – írta a hivatal. 

Nem működhet biztonságosan

A kormányhivatal szerint a fenntartó Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség nem tudja biztosítani a szegedi iskola folyamatos és biztonságos működését, ami közvetlenül veszélyezteti a gyermekek megfelelő testi, értelmi, erkölcsi és érzelmi fejlődésének és az oktatáshoz való jogának érvényesülését. A hivatal emlékeztetett, hogy a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség a saját munkavállalóinak a járulékait folytatólagosan sem fizette meg,

A döntés 133 gyereket érint. 

Máshova kell menni

Az óvodások a Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Óvodák Igazgatósága Sólyom utcai intézménybe, az általános iskolás és középiskolás tanulók a Szegedi Tankerületi Központ fenntartásában a Weöres Sándor Általános Iskolába, a Zrínyi Ilona Általános Iskolába, a Fekete István Általános Iskolába, illetve az Eötvös József Gimnázium és Általános Iskolába mehetnek hétfőtől.  

A gimnazistáknak pedig a Szegedi Szakképzési Centrum középiskolái egyedi elbírálás alapján biztosítják a gimnáziumi tanulmányok folytatását. Jelentkezni a Kálvária sugárút 84-86. szám alatt, a centrum székhelyén kell.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában