Helyi közélet

2024.08.26. 13:16

A gyepmester ügyében folynak az eljárások

A makói ebrendészeti telep működésével kapcsolatos szakhatósági eljárást a rendőrségi nyomozás lezárultáig felfüggesztették – egyelőre itt tart a makói gyepmesterről nyilvánosságra került, állatkínzás gyanúját felvető videó miatt kirobbant botrány ügye. Az illető egyébként Hódmezővásárhelyen is gyepmester, ott már keresik az újat.

Szabó Imre

Fotó: Szabó Imre

A helyi gyepmesteri telepet fenntartó Makói Kistérség Többcélú Társulásának tanácsa ismét rendkívüli ülést tartott hétfőn reggel az ebrendészeti feladatok ellátásával kapcsolatban. Az első hasonlót azt követően hívták össze, hogy – mint lapunk akkor egyedüliként beszámolt róla – a közösségi oldalakon napvilágot látott egy videó. A felvételen az látható, hogy a feladatot április óta vállalkozási szerződés alapján ellátó gyepmester, feltehetőleg egy pórázon, végigvonszol a telep udvarán egy rúgkapáló macskát. A bejegyzés szerzője a felvételt úgy tette közzé, hogy a telep működésével kapcsolatos további vélt szabálytalanságokat is megfogalmazott. Akkor megírtuk: a történtek miatt belső vizsgálat indult, illetve eljárást indított az illetékes szakhatóság és a rendőrség is.

A gyepmester a videó szerint itt vonszolta a macskát.
A gyepmester a videó szerint itt vonszolta a macskát. Fotó: Szabó Imre

A gyepmester ügyét még vizsgálják

Hétfőn a rövid ülés után ismét a társulási tanács tagjai, Bárdos-Kolozsvári Rozália nagylaki és Farkas János magyarcsanádi polgármester tartottak sajtótájékoztatót a makói városházán. Elhangzott, a június 27-én közzétett videó nyomán a makói önkormányzatot mintegy 30 magánszemély és egyesület kereste meg. Nekik felajánlották a telep megtekintésének lehetőségét – közülük ezzel végül egy élt. Megtudtuk, a társulás a nyomozást folytató rendőrséggel mindenben együttműködik, és azt is, hogy a szakhatóság a megindított eljárást a nyomozás befejezéséig felfüggesztette. A társulás lefolytatott belső vizsgálata azt állapította meg, hogy a kóbor állatok befogásával kapcsolatos kötelező önkormányzati feladatellátás folyamatosan biztosított volt az év során, de a feladatellátás átadás-átvétele áprilisban nem volt teljes körűen megfelelő.

A társulási tanács az eljárások lezárultát követően tárgyalja újra az ügyet és hoz döntést a további feladatellátásról. 

Fotó: Szabó Imre
Hódmezővásárhelyen kiírták a pályázatot
Az, aki Makón megbízást kapott a gyepmesteri feladatok ellátására, Hódmezővásárhelyen is megkapta ezt a feladatot. A makói botrány kirobbanásakor Márki-Zay Péter polgármester közösségi oldalán azt írta, hozzá is számos panasz eljutott a férfi tevékenységével kapcsolatban. Arra kérte a Hódmezővásárhelyi Működtető és Szolgáltató (HMSZ) Zrt. vezetését, hogy haladéktalanul írjanak ki pályázatot a telep működtetésére. Közbeszerzést folytatnak le és így választják ki a legalkalmasabb vállalkozást. A felhívás időközben meg is jelent, jelentkezni augusztus 28-áig, azaz szerdáig lehet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában