Gyász

2024.08.03. 12:17

Elhunyt Gyulay Endre, nyugalmazott szeged-csanádi püspök

Életének 94. évében elhunyt Gyulay Endre, nyugalmazott püspök.

Delmagyar.hu

Fotó: Gémes Sándor

Köszönjük a jó Istennek, hogy személyében az utolsó pillanatig is szolgálni akaró jó pásztort, püspököt, vezetőt, irgalmas szamaritánust, atyát ajándékozott nekünk! – búcsúzott tőle a Szeged-Felsővárosi Szent Miklós Plébánia.

Gyulay Endre tavaly júniusban megosztotta 70 éves papi pályájának emlékképeit népes hallgatóságával, hangsúlyozván, hogy élete minden állomásában látja az isteni gondviselés közreműködését. Elmondta, gimnazistaként egy úrnapi körmeneten hallotta meg először az Isten szolgálatára buzdító kérdést: „mi lenne, ha te vinnéd?”. Hét évtizeddel ezelőtt, 1953. június 7-én mondott végleges igent a hívó szóra.

Szeminaristaként megélte, hogy reverendája láttán nagyot köptek, később papi fogadalmának szövegét az ÁVO forgatta ki, és börtönnel is fenyegették.

Ha egyszer hivatást kapott az ember, akkor akármerről fúj a szél, nem a szél irányába kell menni

- fogalmazott akkor Gyulay Endre.

A misén felidézett egy-egy emléket plébánosi éveiből is, a Röszkén, Ásotthalmon, Gyulán, Domaszéken, Mezőhegyesen, Rókuson töltött időszakokból. Hol a tanításért, hol a betlehemezésért, a kórusért, a család- és beteglátogatásokért, megint más helyszín kapcsán a lelki gyakorlatokért adott hálát.

Az egykori szeged-csanádi püspök 93 éves volt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában