Helyi közélet

2024.08.26. 10:30

Díj őrzi majd Makón Gruber Mihály emlékét

Egy adományozó jóvoltából a következő tanévtől minden ballagási ünnepségen százezer forintos díjjal jutalmazzák majd a makói Galamb-agráriskola legjobb tanulóját. Az intézmény cserébe annyit vállalt, a díj átadásakor, illetve halála után méltó módon ápolja majd a felajánló emlékét.

Szabó Imre

Gruber Mihály-díjnak fogják nevezni azt az elismerést, amit a következő tanévtől a makói Galamb József Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskola az évi legjobb tanulója vehet majd át. Az elismeréssel egy összegben nettó 100 ezer forint készpénz, illetve oklevél jár majd – tájékoztatta a Délmagyarországot Horváth Zoltán igazgató. A díj átadási ünnepségét a tervek szerint a végzősök ballagásakor rendezik meg.

Alapítványi díj idén mások mellett Boros Zsombornak járt kitűnő tanulmányi eredményéért.
Alapítványi díj idén mások mellett Boros Zsombornak járt kitűnő tanulmányi eredményéért. Fotó: Naszradi András

Díj szerény alapítóval

A pénzjutalom annak az idős makói férfinak a nevét viseli, akinek az anyagi felajánlása várhatóan hosszú időre lehetővé teszi az összeg átadását. Gruber Mihály ezt a Galamb József a Tehetséges Diákokért Alapítványnak ajándékozta, amely az intézmény saját alapítványa, de ezen belül ezt az alapot külön fogják kezelni. Az adakozó nem akart nyilatkozni – úgy hallottuk, azért, mert nem abból a célból tette a felajánlást, hogy reflektorfénybe kerüljön. Annyit tudtunk meg, hogy nem az iskola diákja volt, egyszerűen csak szimpatikusnak találta a Galambot.

Ápolni fogják az emlékét

Cserébe mi azt vállaltuk, hogy az idős férfi halála után méltó módon ápoljuk az emlékét

 – mondta el Horváth Zoltán. Ez nem csak azt jelenti, hogy a díjátadókon megemlékeznek róla. Azt is, hogy az ő, illetve a felesége sírját rendszeresen gondozni fogják, illetve hogy születésnapjukon, a haláluk évfordulóján és halottak napján virágokat visznek a nyughelyre.

A legnagyobb díj lesz

Megtudtuk, az iskolai alapítvány korábban szociális alapon támogatott rászoruló diákokat, illetve intézményi programokat finanszírozott. Sőt ugyancsak anyagi elismerést biztosított a versenysikereket elért, illetve kitűnő eredménnyel végzett diákoknak – évente kettőt-hármat jutalmaztak így, de jóval szerényebb összeggel, mint amennyit a Gruber Mihály-díjasok fognak ezen túl kapni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában