Cserjés Katalin és Perényi János vehették át az elismerést

2024.08.21. 16:09

Boldog Gizella-díj: példamutató polgári gondolkodásukkal, hosszú időn át folytatott munkásságukkal szereztek kimagasló érdemeket

Két kiváló szakembert tüntetett ki Polgári Hódmezővásárhelyért Alapítvány kuratóriuma. A hetedik alkalommal odaítélt Boldog Gizella-díjjal Cserjés Katalin irodalomtörténészt és Perényi János gazdálkodót tüntetett ki a civil szervezet, akik az augusztus 19-én megrendezett gálán vehették át az elismerést.

Kovács Erika

A nettó 1 millió forinttal is járó Boldog Gizella-díj azon köztiszteletben álló személyeknek adható, akik példamutató polgári gondolkodásukkal, hosszú időn át folytatott munkásságukkal kimagasló érdemeket szereztek Hódmezővásárhelynek és kiérdemelték a közösség megbecsülését. 

_DSC5404
Cserjés Katalin és Perényi János szívvel-lélekkel dolgoznak Hódmezővásárhelyért. Fotó: Török János 

Hajnóczy Péter hagyatékát is gondozza

Cserjés Katalin 1954 júliusában született Budapesten. Középiskolai tanulmányait a Bethlen Gábor Református Gimnáziumban végezte, majd Szegeden szerzett egyetemi diplomát magyar-orosz szakon. Doktori disszertációját 1980-ban védte meg. Az egyetem után 8 évig a Bethlen Gábor Református Gimnáziumban tanított, amit a legszebb, legtermékenyebb évei közt tartja számon.

1987-től a Szegedi Egyetem Modern Magyar Irodalom Tanszékének adjunktusa, 2015-től a Magyar Irodalmi Tanszék habilitált és kinevezett egyetemi docense. 

2002-től a Hajnóczy Péter-prózaműhely, később Hajnóczy Péter Hagyatékgondozó Műhely néven a költő hagyatékának csaknem teljes feldolgozását és digitalizálását szervezte meg tanítványaival, társaival, konferenciákat tartottak és ápolták a költő emlékét.

Ma is részese a város szellemi-kulturális életének

Cserjés Katalin mind a mai napig aktív, a város szellemi-kulturális életében meghatározó szerepet tölt be. Hosszú évekig a Grezsa Ferenc-középiskolai pályázat koordinátora és mentora, egyetemi kapcsolattartója volt. 2005 óta az Art.Pagony Művészettörténeti Önképzőkör vezetője. Másfél éve indította útjára Művész-bemutatók címmel a Németh László Városi Könyvtárban azokat a találkozásokat, ahol helyi művészemberekkel ismerkedhetnek meg a vásárhelyiek.

A Boldog Gizella-díj kitüntetettje lovas dublőrként is ismertté vált

Perényi János 1950. december 11-én született, családja anyai ágon tősgyökeres vásárhelyi, apai ágon pedig Mezőberényből származik. 

Az általános iskola felső tagozatát a sóshalmi iskolában, a középiskolát a Bethlen Gábor Református Gimnáziumban végezte, az orosházi Felsőfokú Mezőgazdasági Technikumban állattenyésztési és takarmányozási szakon tanult. Mezőgazdasági nagyüzemekben állattenyésztési agronómusként, ménesvezetőként, lótenyésztési és juhtenyésztési ágazatvezetőként dolgozott.

Perényi János a versenylovaglást gyermekkorában kezdte, és katonaidejét is nyeregben töltötte, a Kiskunhalasi Határőr Dózsa Sportkör lovasaként. Így jutott el a filmek világába is, színészek lovasdublőrjeként. Szerepelt többek között a Rózsa Sándor, a Bűntetőexpedíció, az Árpád, a cigány, a Csillagbörtön és a Musztánglegenda című filmekben.

Perényi János 1991-ben kezdeményezte Hódmezővásárhelyen a nagy múltú Gazdasági Egyesület újjáalapítását, melynek jelenleg is ügyvezető elnöke. 2008-ban létrehozták a Pásztorélet Kutatók Körét, 2006-ban egy régi hagyományt támasztottak fel és újra megrendezték a Gazdabálat, amely azóta is évről-évre nagy sikernek örvend. Nagyszüleihez, szüleihez hasonlóan Perényi János is állattenyésztéssel foglalkozik, szürkemarhát, juhokat tenyészt és kiemelkedő szerep jut gazdálkodásában a lónak. Perényi János 2011-ben Signum Urbis Honorantis elismerést kapott Hódmezővásárhely városától. Szülővárosával is szoros kapcsolatot ápol, 2016-ban Mezőberény díszpolgára lett.

Képalá: 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában