A gálán fellép a Muzsikás együttes, Adorjáni Bálint és Kotormán Szejke

2024.08.15. 09:00

A Boldog Gizella-díj kitüntetettjei Cserjés Katalin és Perényi János

Idén Cserjés Katalint és Perényi Jánost tünteti ki a Polgári Hódmezővásárhelyért Alapítvány. A Boldog Gizella-díj gáláját augusztus 19-én 18 órától rendezik meg a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ színháztermében.

Kovács Erika

Fotó: Polgári Hódmezővásárhelyért Alapítvány

Kószó Péter, a Polgári Hódmezővásárhelyért Alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta, több mint 50 nevet ajánlottak a hódmezővásárhelyiek a kuratórium számára, így a bőség zavarával küszködtek. Közülük kerültek ki a Boldog Gizella-díj idei elismertjei.

Boldog Gizella-díj
A Boldog Gizella-díjat idén Cserjés Katalinnak és Perényi Jánosnak ítélte oda a Polgári Hódmezővásárhelyért Alapítvány kuratóriuma. Fotók: Polgári Hódmezővásárhelyért Alapítvány 

Feldolgozta Hajnóczy Péter költő hagyatékát

Cserjés Katalin 1954 júliusában született Budapesten. Középiskolai tanulmányait a Bethlen Gábor Református Gimnáziumban végezte, majd felsőfokú tanulmányait Szegeden folytatta az egyetem magyar-orosz szakán. Doktori disszertációt 1980-ban szerzett.

Az egyetem után 8 évig a Bethlen gimnáziumban tanított, 1987-től a Szegedi Egyetem Modern Magyar Irodalom Tanszékének adjunktusa, 2015 óta a Magyar Irodalmi Tanszék kinevezett egyetemi docense. 2002-től a Hajnóczy Péter-prózaműhely, majd később Hajnóczy Péter Hagyatékgondozó Műhely néven a költő hagyatékának csaknem teljes feldolgozását és digitalizálását szervezte meg. Cserjés Katalin mind a mai napig aktív, a város szellemi-kulturális életében meghatározó szerepet tölt be. 

Lovasdublőr volt a Rózsa Sándor című filmben

Perényi János 1950. december 11-én született, családja anyai ágon tősgyökeres vásárhelyi, apai ágon pedig Mezőberényből származik. A Bethlen Gábor Református Gimnáziumban érettségizett, majd az orosházi Felsőfokú Mezőgazdasági Technikumban állattenyésztési és takarmányozási szakon végzett. Perényi János a gyermekkorától lovagolt, katonaidejét is nyeregben töltötte, így jutott el a filmek világába is, színészek lovasdublőrjeként. Szerepelt többek között a Rózsa Sándor, a Bűntetőexpedíció, az Árpád a cigány, a Csillagbörtön és a Musztánglegenda című filmekben. 1991-ben kezdeményezte Hódmezővásárhelyen a nagymúltú Gazdasági Egyesület újjáalapítását, melynek jelenleg is ügyvezető elnöke. 

Boldog Gizella-díj gála neves fellépőkkel

A díjátadó ünnepségről Markó Csaba, az alapítvány titkára számolt be. A gálaműsoron fellép a Kacsó Hangával kiegészült Muzsikás együttes, Adorjáni Bálint színművész és a hódmezővásárhelyi Kotormán Szejke. Beszédet mond Lázár János országgyűlési képviselő, építési és közlekedési miniszter 

.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában