Aszály

2024.08.29. 09:45

Tragikus a helyzet Ásotthalmon

Tragikus a helyzet az aszály miatt a Homokhátságon. Ásotthalmon egy gazda halastava teljesen kiszáradt, a Tóth Pincészet öntözővíz-tározóját folyamatosan utántöltik, különben az is kiszáradt volna. Ha nem érkezik jelentős vízutánpótlás, a fák is kiszáradnak az erdőben.

Arany T. János

Fackelmann István volt falugazdász, Ásotthalom alpolgármestere azt mutatja milyen magasan kéne állnia a víznek Tóth Pincészet öntözővíz-tározójában. Fotó: Török János

Olyan időket élünk, amikor aszály tombol. Két hónapja folyamatosan hőség van. Ilyen még nem volt, hogy ennyi hónapon keresztül alig esik eső és tombol a hőség. De ehhez úgy látszik, hozzá kell szoknunk – mondta Fackelmann István volt falugazdász, Ásotthalom alpolgármestere, aki évek óta foglalkozik a Homokhátság vízellátásával fórumokon, szakmai rendezvényeken. A beszélgetésre is kockás füzetből kitépett lappal érkezett. Tanyáján folyamatosan méri a lehullott csapadékot. A számok tragikusak.

aszály
Az ásotthalmi Tóth Pincészet öntözővíz-tározójában keresnek menedéket a vízimadarak. Fotó: Török János

Csapadékmérővel kábítja magát

Nálam van egy csapadékmérő kint a tanyán. Ebbe minden héten öntök 20 milliméter vizet, hogy boldogsággal megnézzem, hogy mennyi eső esett volna. Ezzel kábítom magam, mert egészen pontosan augusztusban eddig 6 milliméter eső esett, az egész évben pedig 158 milliméter. Korábban egy évben átlagosan 550 milliméter csapadék hullott. Az egy, kettő meg öt milliméter eső, ami mostanában egyszerre esik, le sem megy a gyökérzónába, elpárolog a száraz levegőbe. A tanya mellett ki van téve egy 50 literes vályú, a vadakat itatom. Az körülbelül két nap alatt elfogy – folytatta Fackelmann. Azt mondta, ezen a környéken kukoricát termelni már nem tanácsos, a batáta viszont kis öntözéssel jól érzi magát.

aszály
Ez harminc éven át egy szabadidős horgásztó volt Ásotthalmon. Teljesen kiszáradt, a kagylókat vaddisznók túrták ki, a halakat meg tudták menteni. Fotó: Török János

Halastavak száradtak ki Ásotthalmon

Akkora a szárazság, hogy Ásotthalmon halastavak száradtak ki. 

Két tanyaszomszédomnál június végén jelentkezett a probléma, hogy vészesen csökkent a vízszint. Egyikük elment külföldre, mire visszajött, addigra fölfordult az összes hal. A másik idejében észlelte, és mindet lehalásztuk. 15 kilós amurokat, harcsákat, pontyokat sikerült megmenteni, de a tavat nem. Azt a tavat, ami harminc éve ott volt. Most porszáraz. Annyi víz nem maradt benne, hogy a vadak dagonyára oda járjanak. Emlékezetből jönnek még a nádas közepére, hogy hátha van valami kis tocsogó, de csalódnak.

aszály
Brutális az aszály és a hőség. Kiszáradt halastó Ásotthalom külterületén. Fotó: Török János

Mindenki szenved

Fackelman azt mondta, mindenki szenved az aszálytól. 

Ha nem vezetik el a ide Duna vizét, amit a terv szerint megalkottak, akkor itt katasztrófa lesz – jelentette ki. Az alpolgármester átkísért bennünket a polgármesteri hivatalhoz közeli Tóth Pincészet telephelyére, ahol a vészesen lecsökkent vízszintű öntözővíz-tározót mutatta meg. Vízimadarak kerestek benne menedéket. Bemásztunk a tómederbe, ahol az alpolgármester megmutatta, milyen magasan kéne állnia a víznek.

aszály
Mentik a halakat az egyik ásotthalmi halastóból, ami idén nyáron teljesen kiszáradt. Fotó: DM

A fák sem élik túl

Andrési Pál erdőmérnök arról beszélt lapunknak, mit jelent a természet számára az aszály: – A talaj felső rétege 80-100 centi mélyen porszáraz. Egyre több fa, cserje kiszárad, és gyakorlatilag végérvényesen elpusztul. A csemetéknél, amiket kiültettünk 50 százalékos a kár, jövő tavasszal újra kell ültetni. A mélyebb gyökérzetű fák is legyengülnek, amiket a gombák, rovarok könnyebben károsítanak. Tehát ha nem lesz a következő 2-3 évben jelentős vízutánpótlás, akkor itt tömegesen fognak kipusztulni a fák. Azt mondják a szakemberek, hogy az erdős sztyepp klímából csúszunk le a sztyepp klímába, ami a fás növényzet számára nem megfelelő.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában