Helyi közélet

2024.07.20. 08:00

Szemét elleni szélmalomharc

Tovább tart a szélmalomharc a makói Eötvös utcában. Kaskötő Gizella szomszédja előtt, az utcán ugyan kevesebb lett valamivel a szemét, odabent viszont továbbra is embermagas – átjön a bűz és a patkányok serege. Bő tíz éve.

Szabó Imre

Fotó: Szabó Imre

 Két hónap múlva itt rend lesz 

ígérte lapunknak áprilisban az a névtelenséghez ragaszkodó férfi, akinek a háza előtt akkor hatalmas halomnyi szemét éktelenkedett. Tegnap megnéztük, és a kupac 3 hónap alatt ha nem is tűnt el, de kisebb lett. Mindez a főtér közelében, a makói Eötvös utcán.

Kevesebb a szemét a makói Eötvös utcán.
Három hónap után csak a ház előtt lett kevesebb a szemét a makói Eötvös utcában. Fotó: Szabó Imre

Csak kint kevesebb a szemét

Ezt sem ő intézte el

 – mondta a lapunkat annak idején panaszával megkereső szomszéd, Kaskötő Gizella. 

Mint kiderült, jó szándékú utcabeliek ajánlották fel, hogy átadják neki a minden makói lakosnak évente kétszer járó ingyenes házhoz menő, megszabott mennyiségre szóló lomtalanítás lehetőségét. 

Bent maradt a patkányfészek

Ezzel a probléma azonban csak látszólag enyhült. A férfi egyik ismerősétől, aki a kapun belül is járt, megtudtuk, az udvaron, illetve a házban továbbra is embermagasságú a szemét, rajzanak a patkányok. Márpedig Kaskötő Gizella pont az irtózatos szagú hulladéktömeg és a rágcsálók miatt keresett meg minket: előbbi miatt ablakot nyitni, szellőztetni sem tud, utóbbiak miatt pedig rengeteget kell költenie rágcsálóirtásra. És a szomszéd bő évtizede teszi pokollá az életét, hiába a kérlelés, majd a hatósági eljárások sora.

Eljárás most is folyik néhány. Nekünk, ahol érdeklődtünk, ezekről nem adtak tájékoztatást, mert azt csak a bejelentő kap. Panaszos olvasónk úgy hallotta, a népegészségügy az ügyet átadta az adóhatóságnak, amely vállalkozót keres majd a kényszer-rendrakásra, a katasztrófavédelem pedig – állítólag – pénzbírságot szabott ki. A makói önkormányzat patkányirtót adott.

Meddig tart még a szélmalomharc, amit egyszerűen azért kell vívnom, mert szeretnék emberi körülmények között élni?

 – kérdezte elkeseredetten Kaskötő Gizella.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában