Helyi közélet

2024.07.19. 15:30

Sérült gyerekek közös tábora

Eredeti küldetésének szellemében sérült fiataloknak is segít a nyári szünet hasznos eltöltésében a makói Angyalsóhaj alapítvány: ehhez a csoporthoz tartozó gyerekeknek szerveztek tábort ezen a héten. Különlegességét, egyben szépségét az adta, hogy itt sérült és ép értelmű gyerekek együtt tölthettek időt önfeledt játékkal.

Szabó Imre

Fotó: Szabó Imre

– Az öt napos táborba speciális igényű gyerekek jelentkezését vártuk. Összesen 11-en érdeklődtek – mondta Nagy Judit gyógypedagógus, az Erzsébet házban pénteken véget ért Játékdzsungel fantázianevű tábor vezetője, sérült gyerekekkel két évtizede foglalkozó gyógypedagógus.

Sérült gyerekek játékos fejlesztése az elfogadás jegyében.
Sérült gyerekek játékos fejlesztése az elfogadás jegyében. Fotó: Szabó Imre

 

A sérült gyerek együttműködő

Mint fogalmazott, a cél a játékos fejlesztés volt, amit valamennyien nagyon élveztek. Egyebek mellett mozgással, tánccal, énekkel, fény- és hangterápiával foglalkozhattak. A diákok többsége visszatérő vendég volt.

– Általában nagyon együttműködőek, lelkesek, minden érdekli őket és könnyen motiválhatók – jellemezte őket szakmai tapasztalatai alapján.

Közös élmények

Az Erzsébet házba pénteken ellátogatott Vargáné Szalados Klára, a tábort szervező Angyalsóhaj alapítvány egyik kuratóriumi tagja, a Pápay Endre nevét viselő makói iskola tagintézmény-igazgatója. Ő többek között arra hívta fel a figyelmet, hogy a most véget ért táborban sérült és ép értelmű gyerekek együtt tölthettek időt önfeledt játékkal.

Ez többszörösen is hasznos: így kölcsönösen megismerhetik egymást, akár barátságokat is köthetnek, mindez pedig erősíti az elfogadást

 – hangsúlyozta.

Az intézményvezető szerint a táborban zajló könnyed, játékos készség- és képességfejlesztés nagyon hatékony.

Ilyenkor a gyerekek az iskolainál lazább körülmények között, oldottabban, bátrabban vesznek részt a feladatok megoldásában 

– állapította meg.

Az Erzsébet házban idén nyáron nem ez az egyetlen hét, amikor sérülteket láttak vendégül. A gyerekek után a jövő héten ehhez a csoporthoz tartozó fiatal felnőtteket várnak komplex művészeti táborba; ennek az lesz az érdekessége, hogy nem csak délelőtt, hanem délután is zajlanak majd a fejlesztést szolgáló foglalkozások.

Sokszínű nyár

Az 5 évvel ezelőtt átadott Erzsébet házban 4 éves hagyománya van a különböző tematikájú nyári táboroknak. Az Angyalsóhaj alapítvány szervezésben idén június 10-én nyílt meg az első és augusztus 15-én fejeződik be az utolsó. Ezek elsősorban szünidejüket töltő gyerekek számára kínálnak hasznos programokat, és egy kivétellel mind ingyenesek. Kísérő programként ezúttal is bemutatót, illetve előadást tart a tűzoltóság, a rendőrség és az Aktív Mancsok segítőkutyás egyesület a gyerekeknek. Az időszakba belefér két művészeti alkotótelep is: a térségi ifjúsági tábor már lezajlott, a határon túli vendégeket is fogadó Natura augusztusban lesz – ezúttal két hétig tart.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában