Az ország első, mindmáig működő vasbeton víztornya

2024.07.21. 08:00

Öreg hölgy: 120 éves lesz

Korát megelőzve, vasbetonból épült 1904-ben az Öreg hölgy, azaz a Szent István téri víztorony. A 120 éves ipartörténeti műemlék mindmáig működőképes. Nyáron szükség is lesz az Öreg hölgyre, a Rókusi víztorony felújítása miatt helyezik újból üzembe. Szegeden még a trópusi hőhullám sem okozhat vízhiányt. A város vízhálózata a kánikulai csúcsfogyasztás dupláját is kényelmesen ki tudná szolgálni.

Jeszenszky Zoltán

Zielinski Szilárd műegyetemi tanár, a magyar mérnökképzés első doktora tervezte vasbetonból a Szent István téri víztornyot. Jellemző a magabiztosságára, hogy amikor a gondosan kiürített téren először töltötték fel vízzel az Öreg hölgy ezer köbméteres medencéjét, Zieliniski alatta állva várta, hogy a próba véget érjen. Mindezt a korabeli Szeged tisztes távolból lélegzet-visszafojtva figyelte. Az Öreg hölgy kiállta a próbát, az ország első vasbeton víztornya mindmáig működőképes. Az építmény minden eleme – a bejárati ajtót is beleértve – vasbetonból készült el nagyjából másfél év alatt abban a korban, amikor még nem használtak toronydarut vagy betonkeverőt. 

Az Öreg hölgy 120 éve áll Szegeden, a Szent István téren.
Öreg hölgynek becézik a szegediek a Szent István téri víztornyot. Fotók: Gémes Sándor

Az Öreg hölgy egyenlít ki 

– A víztornyok szerepe a víztárolás. A fogyasztási csúcs- és völgyidőszakok közti különbséget hivatottak kiegyenlíteni – mondta a Délmagyarországnak Tóth László, a Szegedi Vízmű Zrt. ivóvíztermelési üzemvezetője. Az 51 százalékban a szegedi önkormányzat, azaz a város tulajdonában álló vállalat szolgálja ki ivóvízzel a megyeszékhely és Algyő lakosságát, valamint ipari fogyasztóit.

– A fogyasztási csúcsok idején – jellemzően a reggeli és az esti órákban – a víztoronyból pótoljuk vissza azt a vízmennyiséget, amivel kevesebbet táplálunk be a hálózatba a vízműtelepeken. Azokban az időszakokban, amikor visszaesik a fogyasztás – például az éjszakai vagy a délelőtti órákban –, akkor pedig feltöltjük a víztornyok tárolómedencéit – folytatta a szakember.

A vasbetonból épült Öreg hölgy nemcsak kívülről, belülről is izgalmas látványt mutat.
Zielinski Szilárd által tervezett vasbeton toronyban egy lépcső vezet fel a kilátószintekre.

Csigalépcső a medencén keresztül 

A Szent István téri víztorony tárolómedencéje ezer köbméteres, külső átmérője 15,1 méter, magassága pedig 6,1 méter. Az építményen belül egy lépcső vezet a kilátószintekre. A torony különleges megoldása, hogy a tárolómedencét elérve egy azt „átfúró” csigalépcsőn folytathatjuk az utat az építmény legmagasabb pontjáig. A zászlórúd alján lévő teraszon páratlan kilátás nyílik a városra.

Az Öreg hölgy impozáns méretekkel rendelkezik, a víztorony teljes magassága a zászlórúddal együtt 54,9 méter. Az építmény szecessziós homlokzatát Korb Flóris készítette, a kivitelezést pedig Freund Henrik és fiai cég végezte. A statikai számításokat Jemnitz Zsigmond készítette el. 

Megszületett a korszerű vízellátás 

– A szecessziós homlokzatú ipari műemlék azért is különleges, mert a korszerű vízellátás kezdete óta megvan és működőképes. A központunkban van még egy régi gépház, ami egyidőben épült a Szent István téri víztoronnyal – mondta lapunknak Balaton Krisztina, a Szegedi Vízmű Zrt. kommunikációs vezetője.

– A víztorony 120. születésnapjára egy különleges lépcsődekorációval, valamint azzal az alkalmi pecséttel készültünk, amivel a képeslapokat pecsételjük majd le egy-egy rendezvény alkalmával – tette hozzá.

A lépcső alkalmi dekorációjával készült a Szegedi Vízmű Zrt. a jubileumi évre.

– A szegedi víztornyok középnyomású tárolószintjei a Szent István téri építményhez igazodnak, tehát ennek a víztoronynak a túlfolyószintje határozta meg a többi víztorony magasságát – magyarázta Tóth László.

– Szegeden a középnyomású vízhálózat egységes rendszert alkot, és van még egy különálló magasabb nyomású hálózat is, ami a magasházas övezetet látja el ivóvízzel – nyilatkozta az ivóvíztermelési üzemvezető.

Szegeden nem fordulhat elő vízhiány 

Tóth László szerint Szeged és Algyő ivóvízellátása hosszútávon is biztosított. Nálunk nem fordulhat elő az, ami több Pest vármegyei településen évek óta vissza-visszatérő probléma, hogy a hálózat nyáron, kánikulában nem tudja kiszolgálni a fogyasztók megnövekedett igényeit. A múlt héten az egyik Pest vármegyei szolgáltató figyelmeztette a lakosságot, hogy 23 településen – például Budakalászon, Solymáron, Szentendrén, Fóton, Gödöllőn és Mogyoródon – lehet időszakos vízhiány. 

Tóth László, a Szegedi Vízmű ivóvíztermelési üzemvezetője volt alkalmi kalauzunk a víztorony bejárásán.

– Szeged ivóvízhálózata jellemzően a múlt század hatvanas, hetvenes, nyolcvanas éveiben épült ki. Akkoriban sokkal nagyobb vízfogyasztást prognosztizáltak, mint amennyi jelenleg van. A nyolcvanas években a nyári napokon a csúcsfogyasztás a 100 ezer köbmétert is elérte, míg manapság ennek nagyjából a harmada, 35 ezer köbméter Szeged napi ivóvízfogyasztása, Csak a kánikulában haladja meg a fogyasztás a napi 40 ezer köbmétert – hangsúlyozta Tóth László.

35 víztoronynak felel meg 

Mit jelent ez a Szent István téri víztoronyra lefordítva? Ugye, emlékeznek, az Öreg hölgy víztartálya ezer köbméteres, egy átlagos napon Szeged és Algyő annyi vizet fogyaszt, amennyit 35 víztoronyban kellene tárolni. Szegeden persze ennél kevesebb víztorony van, az Öreg hölggyel együtt összesen négy működőképes. A Szent István téri víztorony két fő részből áll. Az egyik rész a már többször említett tárolómedence, amely az alsó vasbeton lemezével a toronyszerkezet gerendázatára fekszik fel. Az építmény másik része az oszlopokból és gerendákból összeépített tartórendszer, ami 540 rudat és 240 csomópontot tartalmaz. 

Különleges hangulatot áraszt magából az Öreg hölgy. A Szent István téri víztorony lépcsőháza alkalmi rendezvényeknek is otthont szokott adni.

Nem a Tisza folyó vizét isszuk 

– A víztornyok mellett öt működő vízműtelep táplálja a várost, illetve van még két vízműtelep tartalékban – mondta az üzemvezető. A közhiedelemmel ellentétben Szeged ivóvize nem a Tiszából származik, hanem a város területén fúrt kutakból érkezik a felszínre és kerül a hálózatba. Összesen 77 darab van belőlük, ezek közül 62 szolgáltat jelenleg is ivóvizet, amelyek minősége megfelel a szigorú hazai és az európai uniós előírásoknak.

Szegeden nincs gond az arzénnal

– A víz a legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer. A víz minőségét folyamatosan ellenőrzik, évente több ezer vizsgálatot végeznek el a szakemberek – hangsúlyozta Balaton Krisztina, a Szegedi Vízmű Zrt. kommunikációs vezetője.

Míg a Makó környéki településeken mindmáig azzal küszködnek, hogy az ivóvíz arzéntartalma meghaladja az egészségügyi határértéket, ilyenről Szegeden szó sem lehet. Az ivóvíz kémiai, bakteriológiai és mikrobiológiai paramétereit egy kormányrendelet határozza meg, ennek a szegedi víz minden szempontból megfelel. Ahogy az Öreg hölgy is megfelel a 21. század kihívásainak. Bár év végén már 120 éves lesz, továbbra is kiszolgálja ivóvízzel Szeged lakosságát. 

Az Öreg hölgy nemcsak Szeged belvárosának dísze, hanem ma is működőképes építmény. A nyáron a felújítás alatt álló Rókusi víztorony szerepét veszi majd át.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában