Egyedül indult a polgármesteri posztért

2024.07.11. 08:30

Óföldeákon folytatja a munkát Simonné Sinkó Erika

Óföldeák polgármesteri székéért nem folyt öldöklő küzdelem az egy hónapja lezajlott önkormányzati választáson, a tisztségért ugyanis az addig is hivatalban lévő Simonné Sinkó Erika egyedül indult. Újraválasztása apropóján tennivalóiról, terveiről kérdeztük. Kiderült, a település továbbra sem tett le a Návay-kúria felújításáról.

Szabó Imre

– Fura, hogy nem volt kihívóm, de talán annak lehet a jele, hogy Óföldeák lakói nem szeretnének változást a falu élén – mondta a Délmagyarországnak Simonné Sinkó Erika, a mintegy ötszáz lelkes község újraválasztott polgármestere. Az érzést egyébként már ismeri, hiszen az előző választáson sem volt ellenfele. Azt mondta, ennek ellenére nem telt eseménytelenül a számára a választás éjszakája.

Óföldeák polgármestere, Simonné Sinkó Erika
Simonné Sinkó Erika Óföldeák erődtemploma előtt. Fotó: Szabó Imre

– Figyeltem az eredményeket, kíváncsi voltam, itt melyik képviselőjelölt hogyan szerepel, illetve hogy a környező településeken milyen eredmények születnek – magyarázta. Hozzátette, helyben nem hirdetett képviselő-jelölti csapatot. Úgy volt vele, bárkiket is választanak meg, bízik abban, hogy együtt tud majd működni velük. A faluban egyébként a polgármesterrel együtt 5 tagú a testület – hat aspiráns volt a négy képviselői mandátumra.

Harmadszor nyert Óföldeákon

Simonné harmadik ciklusát kezdi meg októberben. Terveiről, elképzeléseiről azt mondta, továbbra is szeretnének minden lehetséges pályázati forrást megszerezni, hogy folytathassák a fejlesztéseket, hiszen önerőből ez lehetetlen egy ekkora településnek.

– A legnagyobb kihívás a fiatalok helyben tartása – hangsúlyozta. Hozzátette, egy kis falu jövője azon áll vagy bukik, hogy ők itt maradnak-e, itt alapítanak-e családot. Szerencsére nem jellemző náluk, hogy üresen maradnak, lepusztulnak a házak, mert Óföldeák jó helyen van, közel az autópályához, így még beköltözők is vannak szép számmal Szegedről, Hódmezővásárhelyről, Makóról – magyarázta.

– Azt szoktam mondani, mióta az összekötő út Földeákkal és Maroslelével megújult, számunkra kinyílt a világ – jegyezte meg.

Felújítaná a közösségi házat

A tervezett beruházások között megemlítette: szeretnék a volt iskolaépületben működő, a könyvtárnak is otthont adó közösségi házat energetikai szempontból felújítani. A többi intézmény egyébként renden van. Az intézményeket pedig Földeákkal közösen, társulásban tartják fenn. A belvízelvezető-csatornarendszer 100 millióból megújult, az utcák háromnegyede már szilárd burkolatú, a járdák építéséhez pedig anyagot ad az ingatlantulajdonosnak az önkormányzat – a lehetőség iránt azonban évente csak egy-kettő az érdeklődő.

Sorsára vár a kúria

Az újraválasztott polgármester most is megemlítette: Óföldeák továbbra sem adja fel régi álmát, a Návay-kúria felújítását. A falu tulajdonában lévő, lepusztult állapotú épület sorsáról legutóbb 2 évvel ezelőtt írtunk. Akkor azért, mert abban az évben is pályáztak a beruházásra, és ehhez elkészültek a tervek. Az akkori elképzelések szerint 150 férőhelyes rendezvényházat alakítanának ki a pénzből, benne korhű berendezéssel, illetve szálláshelyeket; ez utóbbiból a szemközti egykori óvodában is létrehoznának néhányat. A látványtervek szerint az épület teljes egészében a Návay-korszak hangulatát, stílusát idézné meg.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában