Helyi közélet

2024.07.16. 10:30

Múzeum Makón, megújult homlokzattal

Befejeződött annak a múltidéző, fából készült pannónak a felújítása, ami a makói József Attila Múzeum bejárata fölött látható. A különleges műalkotást az intézmény jelképeként tartják számon.

Szabó Imre

Varga Imre alkotásában, amely a makói múzeum homlokzatát ékesíti, a helyi református ótemető egykori kopjafái kapnak új tartalmat. Nem csupán a múzeum néprajzi jellegére hívja föl a figyelmet, de a népélet tárgyait humanizálva az egykori hagymakertészek nehéz életére is utal egyes elemeivel: a talicskakerék a munkába indulást, a vízimalom meghajtó gerendelye magát a munkát, a szüretelő sajtár pedig a termés betakarítását jelképezi. A lebukó Nap és följövő Hold a robotos nap végét, egyúttal az emberi élet végességét is kifejezik. Maguk a kopjafák az idő múlását érzékeltetik.

Múzeum Makón, egyedi homlokzattal.
Egyedi homlokzata van a makói múzeumnak. Fotó: Szabó Imre

 

A múzeumon kívül is van makói alkotása

Varga Imre a 20. század egyik legnagyobb magyar szobrásza volt. Öt évvel ezelőtt hunyt el 96 éves korában. Makón három köztéri alkotása van: az egyik az Espersit-ház udvarán álló József Attila-mellszobor, a másik a zeneiskola régi épülete előtti egész alakos Bartók Béla-szobor, a harmadik pedig az, amely a múzeum homlokzatát ékesíti – funkciója szerint az épület monotonitását töri meg. 

Szügyi László újította fel

Az alkotást az új épület 1981-es avatásakor helyezték el a bejárat fölött. A nagyplasztika az elmúlt 43 évben kisebb konzerválási munkákon ugyan átesett, de mostanra az idő vasfoga kikezdte és sürgőssé vált a felújítása. Az intézmény 2023-ban kérte fel Szügyi László csanádpalotai fafaragómestert, hogy az önkormányzat támogatásával restaurálja. A tavaly decemberben indult munka a napokban befejeződött. A teljes felújítás a faanyag konzerválásából, néhány elem újrafaragásából és cseréjéből állt. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában