Helyi közélet

2024.07.03. 17:59

Sikerrel jártak a madármentő polgármesterek

Szívükön viselik a sérült, beteg madarak sorsát a makói járás polgármesterei: a ferencszállási Jani János nemrégiben kuvikot, maroslelei kollégája, Drimba Tibor pedig gólyafiókát adott át a madármentéssel foglalkozó szakembereknek. Kíváncsiak voltunk, nyomon követik-e a megmentett állatok sorsát, és arra is: mi lett azóta velük.

Szabó Imre

A ferencszállási Jani János nemrégiben kuvikot mentett. Fotó: Ferencszállási önkormányzat

 A mi baglyunk szerencsésen rendbe jött

 – újságolta Ferencszállás első embere, Jani János, amikor arról kérdeztük, mit tud az általa megmentett sérült madár sorsáról. Mint két héttel ezelőtt beszámoltunk róla, a község polgármesterét a helybeli Molnár Rozália hívta fel azzal, hogy a kapuja felől egy törött lábú bagoly néz rá és fájdalmasan huhog. A falu első embere felhívta a Szegedi Vadasparkot, ahol azt kérték, vigye be a sérült madarat. Jani János ezt akkor meg is tette, és a pórul járt baglyot átadta a szakembereknek. Előtte azért egy közös fotó is készült vele.

madár
Drimba Tibor gólyafiókát mentett, egy helybéli lakos szólt a polgármesternek a fészekből kiesett madárról. Fotó: maroslelei önkormányzat

A madárról időközben az is kiderült, hogy fajtáját tekintve kuvik, és a lába sérült meg. Jani János természetesen utánajárt, mi lett vele.

Kiderült, hogy szerencsére gyorsan rendbe jött és időközben már szabadon is engedték

 – mondta érdeklődésünkre. Hozzátette, azoknak, akik a madarat kezelték, köszönetet is mondott munkájukért.

A maroslelei polgármester, Drimba Tibor pedig egy fészkéből kiesett gólyafiókát adott át a Körös-Maros Nemzeti Park egyik szakemberének pontosan egy hónappal ezelőtt. A faluban egyetlen gólyafészek van, a polgármesteri hivatalnál lévő villanyoszlopnál. A település első emberét egy helybeli hívta fel, hogy a tövében egy fióka van. Drimba a helyszínről telefonált a nemzeti park szakembereinek, és kérésükre dobozba tette, hazavitte – onnan vitték el másnap.

madár
Fotó: maroslelei önkormányzat

A kis madár sajnos nagyon rossz állapotban volt, alighanem megviselte az esés 

– tudtuk Drimbától, aki jó hírt is mondott: a fióka a megpróbáltatások nehezén már túl van, társai között gyógyul, nevelkedik. Ősszel velük együtt kelhet majd útra.

Nem csak érdeklődtem utána, de úgy tervezem, hamarosan meg is látogatom 

– tette hozzá.

 Gyakorlott madármentő

Drimba Tibornak nem csak ez az egy gólya köszönheti az életét: két évvel ezelőtt ugyanebben a fészekben félárván maradt négy fiatal madár, és mivel így a megmaradt szülő nem tudott a kicsiknek árnyékot adni és élelmet is hozni, félő volt, hogy elpusztulnak. Őket emelőkosaras kocsival vették ki a fészekből, majd a Szegedi Vadasparkban felnevelték és szabadon engedték.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában