Helyi közélet

2024.07.03. 15:30

Jöhetnek a kötelező szűrővizsgálatok

Most még csak ajánlottak az ingyenes szűrések, hamarosan azonban kötelező szűrővizsgálatok jöhetnek Magyarországon. A daganatos betegségek korai felismerésében nagy szerepük van, mégsem élnek sokan ezzel a lehetőséggel.

Delmagyar.hu

Illusztráció/Bánkúti Sándor

Bizonyos szűrővizsgálatokat kötelezővé tenne a kormány felnőttek számára – ez derült ki egy múlt héten benyújtott és elfogadott salátatörvényből. Jelenleg csupán a gyermekek számára vannak kötelező szűrések, például szemészeti vagy fogászati. A felnőtteknek pedig ingyenes, ajánlott vizsgálatok állnak rendelkezésre. Ilyen például a mammográfiai, a méhnyakrák, a prosztata, a tüdő és a vastagbél szűrés.

kötelező szűrővizsgálatok
A most még csak ajánlott szűrővizsgálatok hamarosan kötelezővé válhatnak. 
Fotó: Nagy Balázs / Illusztráció

Szomorú statisztikák

Az előbbiek mind olyan vizsgálatok, amelyeknek köszönhetően korai stádiumban felfedezhetők és ezáltal jól gyógyíthatók az egyébként rendkívül gyakori daganatos betegségfajták, mégis kevesen veszik igénybe ezeket a lehetőségeket. Ennek eredménye, hogy Magyarországon a halálozási statisztikákat a keringési rendszer betegségei mellett a daganatos megbetegedések vezetik: évente több mint 30 ezren halnak meg rákban.

Ezeket javasolják

Méhnyakrák szűrést 2003 óta biztosítanak szervezett módon a nőknek: 25 és 65 éves kor között negatív lelet esetében elegendő 3 évente járni. Magyarországon és az Európai Unióban az Egészségügyi Világszervezet, valamint a Nemzetközi Rákellenes Unió ajánlásait fogadják el mértékadónak, mely szerint a mammográfia 45 és 65 év között kétévenként indokolt, 65 év felett pedig évente ajánlott. A nők hazánkban 2001 óta behívót is kapnak. Ami a férfiakat illeti, 45 éves kor fölött akkor kell évenként elmenni urulógai vizsgálatra, ha előfordult a családban prosztatamegbetegedés, 55 éves koron túl viszont akkor is ajánlott évente részt venni a PSA meghatározásából és a fizikális vizsgálatból álló prosztatarák szűrésen, ha nem. A tüdőszűrés, azaz a mellkasröntgen 40 éves kor felett évente egy alkalommal beutaló nélkül, ingyenesen igénybe vehető, a vastagbélszűrés pedig 50 éves kor felett ajánlott mindkét nem esetében.

Sok még a kérdőjel

Azokban az országokban, ahol a szűrőprogramokra nagy hangsúlyt fektetnek, látványos mértékben javul a túlélési statisztika. Nem mellesleg az ellátórendszer túlterheltsége is csökken, hiszen az időben felfedezett daganatos elváltozások kezelése jóval rövidebb ideig tart és kevesebbe is kerül.

A törvénymódosítás célja is valószínűleg hasonló, bár a részletek egyelőre még nem világosak. Például az, hogy pontosan mely vizsgálatok lennének kötelezők, illetve hogy milyen szankcióval jár, ha valaki ezt megtagadja, nem ismert. A mostani szabályozás egyébként csak elvi felhatalmazó rendelkezést tartalmaz. Az egészségügyért felelős miniszternek lehetőséget ad arra, hogy korhatár nélkül előírjon kötelező szűrővizsgálatokat, ezek bevezetéséről azonban a kormány még nem tárgyalt, vagyis nincs még döntés.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában