Hódmezővásárhelyi menza

2024.07.21. 12:41

Jogsértő lehet a városkártya kötelezővé tétele

Úgy tűnik Hódmezővásárhely városának nincs joga kizárni az iskolai étkeztetésből azokat az elsősöket, akik nem veszik fel a városkártyát.

Delmagyar.hu

Fotó: Bujdos Tibor

Hódmezővásárhely önkormányzata jogsértést követhet el azzal, hogy kötelezővé tenné az elsősök számára a városkártya használatát az iskolai menza igénybevételéhez – számolt be a promenad24.hu. A Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal állásfoglalása szerint a jelenleg hatályos rendelet erre nem ad lehetőséget, és a városkártya kötelezővé tétele számos jogi szakértő szerint súlyos adatvédelmi aggályokat is felvet. 

A szülők felháborodtak a városháza hivatalos oldalán közzétett bejelentés miatt, amely szerint azok az elsős gyermekek, akik nem váltják ki a városkártyát július 31-ig, szeptembertől nem kaphatják meg az iskolai étkeztetést.

A kormányhivatal felszólította az önkormányzatot, hogy magyarázza meg, hogyan adhatták ki a saját rendeletükkel ellentétes felhívást. Több jogi szakértő szerint a városkártya kötelezővé tétele adatvédelmi szempontból is jogsértő lenne, még akkor is, ha a közgyűlés módosítaná a rendeletet. Az iskolai étkeztetés kötelező feladatának összekötése egy egyéb kedvezményeket biztosító, díjköteles városkártyával nem felel meg a jogszabályoknak és a GDPR-előírásoknak, mivel a szülők személyes adatait kötelezően meg kellene adniuk és bele kellene egyezniük azok használatába. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában