Napszínes

2024.07.16. 21:30

Hőség elől menekült a kis füleskuvik

Arany T. János

A hőség miatt sokkal hamarabb hagyják el fészküket a madarak. Egy ilyen pillanatot örökített meg kollégánk, Török János, a madárfotózásra kialakított Röpföldön. A füleskuvik fiókák a meleg elől menekültek a szabadba. Erre az odúra egy ág van rászerelve, amin ki tudnak sétálni a madarak. Az egyik fióka elvesztette az egyensúlyát, ijedtében nem tudta, mit csináljon, egy-két percig mozdulatlanul lógott fejjel lefelé, majd visszakapaszkodott az ágra.

Az első bizonytalan lépések. Hőség miatt hagyta el hamarabb a fészket ez a füleskuvik fióka. Fotó: Török János
Az első bizonytalan lépések. Hőség miatt hagyta el hamarabb a fészket ez a füleskuvik fióka. Fotó: Török János

A madarakat is rendkívül megviseli a tartós kánikula. A YouTube-on a Madárles oldalon rengetegen nézték végig négy füleskuvik fióka haláltusáját. A csatornán bekamerázott madárfészkeket és etetőket lehet látni, élőben megfigyelhető, hogy a különböző madárfajok hogy rakják le tojásaikat, majd hogy nevelik fel a fiókákat. Ugyanazon a napon, amikor János odújából kimásztak a fiókák, egy tiszaeszlári fészekben öt fiókából négy pusztult el a meleg miatt. Azóta lyukakat fúrtak az odúnak az oldalába, így jobban levegőzik.

A füleskuvik az egyetlen nálunk költő bagolyfaj, amely vonuló. A telet Afrikában tölti. Hazánkba április második felében érkezik vissza, és szeptember elejére az állomány döntő többsége már el is vonul. A fészekalj 3-6 tojásból áll, évente egyszer költ.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában