Szegedi egyetemi hírek

2024.07.17. 15:30

Felvételi: Szóbeli és manuális vizsga is volt idén a fogorvosi karra

Hét napon át zajlottak a szóbeli felvételi vizsgák a Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Karán. A jelentkezők biológiából adtak számot a tudásukról, valamint manuális készségeiket is felmérték.

Delmagyar.hu

Befejeződtek a szóbeli felvételi vizsgák a Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Karán – tájékoztatott az intézmény. Az idei évtől átalakult a felvételi eljárás, az nagyobb döntési szabadságot ad a felsőoktatási intézményeknek azáltal, hogy a maximum 100 intézményi pont jogcímét, mértékét és elfogadhatóságát a jogszabályban rögzített keretek között az intézmény határozhatja meg. Az egyetemek mérlegelési jogkörébe tartozik az is, hogy tartanak-e felvételi vizsgát. Az SZTE Fogorvostudományi Kar szóbeli felvételi vizsgarendszer kidolgozása mellett döntött. A felvételin biológiából adtak számot tudásukról a diákok, valamint manuális készségeiket mérték fel. Baráth Zoltán dékán elmondta, így lehet hatékonyan mérni a jelentkezők szakmai és manuális rátermettségét, felkészültségét.

Az SZTE Fogorvostudományi Kar szóbeli felvételi vizsgarendszer kidolgozása mellett döntött. Illusztráció: Shutterstock
Az SZTE Fogorvostudományi Kar szóbeli felvételi vizsgarendszer kidolgozása mellett döntött. Illusztráció: Shutterstock
Fotó: Ground Picture

A manuális készség felmérése az úgynevezett pack board eszközön történt, amelyen kis fém rudakat kell egy táblán elhelyezni adott időegység alatt. A szóbeli biológia felvételin maximum 30 pontot, a manuális készségfelmérőn maximum 20 pontot lehetett szerezni. További 50 pontot szerezhetett a jelentkező nyelvvizsga, tanulmányi vizsgaeredmények, sporteredmények, illetve korábbi tanulmányok révén.  

A szóbeli felvételik hét napon keresztül, naponta hat bizottság előtt zajlottak. A vizsgabizottságokat az SZTE Fogorvostudományi Karon dolgozó fogorvosok, valamint az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola és a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium biológia szakos tanárai alkották.

Baráth Zoltán dékán arról tájékoztatott, hogy a tapasztalatok alapján a szóbeli és manuális felvételi kifejezetten hatékony eszköznek bizonyult a jelentkezők értékelésénél, mind az elméleti felkészültséget, mind az intellektuális rátermettséget, továbbá a fogorvos szakmához elengedhetetlen kommunikációs készséget és manuális adottságokat illetően.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában