Országszerte megjelent a korábban kihaltnak nyilvánított aranysakál

2024.07.23. 18:00

Aranysakálok látogatják az ásotthalmi tanyát - VIDEÓ

Országszerte megjelent a korábban kihaltnak nyilvánított aranysakál. Inváziós faj, képes természetes elterjedési területén kívül megtelepedni, tömegesen elszaporodik, nagy területeken elterjed, és jelentős károkat okoz a természetvédelem és a gazdaság számára is. Egy ásotthalmi tanyán is rendszeres vendég egy aranysakál család.

Arany T. János

Magyarország volt az egyik első ország Európában, ahol az aranysakál az 1980-as éveket követően ismét megjelent. Mára az ország 86 százalékán megtalálható az aranysakál, a faj átlagos éves növekedési üteme eléri a 40 százalékot, így a magyarországi lehet a legnagyobb populáció Európában – közölte a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem az MTI-vel. 

Balog Attila, ásotthalmi olvasónk tanyája melletti itató visszatérő vendége egy aranysakál család. Ritkán kerülnek szem elé, biztos nagyon szomjasak voltak.
Balog Attila, ásotthalmi olvasónk tanyája melletti itató visszatérő vendége egy aranysakál család. Ritkán kerülnek szem elé, biztos nagyon szomjasak voltak. Fotó: DM

Itatót látogató aranysakálok

Ásotthalmi olvasónk már a második videót küldte szerkesztőségünknek a tanyája mellett lévő itatót meglátogató aranysakálokról. Balog Attila azt mondta, ennél több felvétele is van az állatokról, de egyelőre csak ennyit töltött fel. – Érdekes, hogy 11 éve lakok itt az erdő közepén, de ezelőtt körülbelül háromszor láttam a kocsiból aranysakált. Vannak, hallom őket, de a látvány eddig elmaradt. Most a meleg kicsalta őket. Minden nap többször is jöttek, amikor 35-40 fok volt. Egy családról lehet szó, mivel a hímek megjelölik a területüket, ebből lehet látni. Volt, hogy a kölykök jöttek maguktól is – mesélte a felvételek készítője. Mivel rendkívül félénk állatok, biztos nagyon szomjasak voltak.

Határmente: migránsok és sakálok

Balog Attila Határmente című YouTube csatornáján eddig leginkább az illegális migránsok özöne volt látható, mostanában az aranysakálok mindennapjait lehet követni. A legújabb videón a hím ivás után hosszan fekszik az itatóban, de amikor a kutyák szagot kaptak és elindultak a kerítés felé, hirtelen felpattant és elszaladt. Az aranysakálok elszaporodásával kapcsolatban Balogh Attila azt mondta, annyi van belőle, amennyit a természet el tud tartani.

Nem tesz jót a vadállománynak

– Vadász családból származom, tudom, hogy volt, amikor nem volt sakál. Az biztos, hogy most nagy egyedszámú a populáció. A kamerának köszönhetően minden évben látom a szaporulatot, az őzek, dámszarvasok hozzák a kicsinyeiket, de idén egy darabot se láttam. A sakálok jelenléte ilyen magas számban nem tesz jót a vadállománynak – tette hozzá tanyán élő olvasónk.

Inváziós faj

Az aranysakál Közép-Európában, többek között Magyarországon is igen gyakori volt a 19. századig. Történelmi elterjedési területének északi pereme volt a Kárpát-medence. Élőhelyeinek visszaszorulása és az irtás miatt az 1940-es évekre Bulgária kivételével gyakorlatilag egész Európából kipusztult. A 2010-es évekre Európában inváziós fajként terjedő aranysakál északon Észtországig, északnyugaton Hollandiáig, nyugaton Olaszországig és Svájcig jutott el. Az inváziós faj olyan idegenhonos faj, amely miután sikeresen leküzdi a természetes terjedési gátakat, akadályokat (például folyók, tengerek, sivatagok) képes természetes elterjedési területén kívül megtelepedni, tömegesen elszaporodik, nagy területeken elterjed, és jelentős károkat okoz mind a természetvédelem, mind a gazdaság számára.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában