Helyi közélet

2024.07.17. 20:00

Szegeden és környékén matematikatanárból van a legnagyobb hiány

Országosan több ezer tanárt keresnek most a tankerületek, Szegeden és környékén azonban összesen 14 hirdetést találtunk. Az álláshirdetések alapján legtöbb helyen matematika szakos pedagógusból van hiány, de tanítókra és digitáliskultúra-tanárokra is nagy szükség lenne.

Timár Kriszta

A tanévzárást követően a Népszava összesítése szerint eddig mintegy 3600 álláshirdetést tettek közzé a tankerületi központok. Minden évben ilyenkor a legmagasabb a kilépő tanárok száma, hiszen a tanév végén tudnak a legegyszerűbben váltani. A Közszolgállás Portálon szerdán 6438 hirdetést lehetett találni a „tanár” „pedagógus” és „tanító” szavakra rákeresve. Országosan a legtöbb aktív álláshirdetése a Monori Tankerületi Központnak van, őket a Tatabányai, a Győri és a Székesfehérvári Tankerületi Központ követi. Mindegyiknél több mint száz betöltetlen álláshelyről beszélhetünk, ehhez képest Szegeden és környékén mindössze 8 álláshirdetésre bukkantunk, más felületeken még további hatot találtunk.

álláshirdetés
Szegeden és környékén jelenleg nincs túl sok álláshirdetés pedagógusoknak, legalábbis az országos átlaghoz képest. Illusztráció: Shutterstock 

Négy iskolához két-két álláshirdetést is láttunk az interneten. Domaszékre matematika-digitális kultúra szakos tanárt, illetve tanítót, Zákányszékre matematika-fizika-technika szakos tanárt és tanítót, Mórahalomra és Csongrádra a Széchenyi István Általános Iskolába pedig matematika szakos tanárt és tanítót keresnek. Mindezek mellett Kistelekre matematika, Forráskútra digitális kultúra, Szegedre pedig a Madáchba ének, a Fekete Istvánba matematika, a Radnóti-gimnáziumba digitáliskultúra-tanárt keresnek, a Bálint Sándor tagintézménybe pedig tanítót.

A Magyar Nemzeti Bank tanulmánya szerint jelenleg nagyjából 16 ezer pedagógus hiányzik a rendszerből. Hogy nincs ennyi álláshirdetés, annak oka, hogy a betöltetlen állások óraszámait sokszor az állásban lévők között szétosztják, illetve nyugdíjas pedagógusokat is lehet foglalkoztatni. A tanulmány egyébként arra is rámutatott, hogy a köznevelési és -oktatási pálya utánpótlása jelenleg nem biztosított: a pedagógusképzésre felvettek száma az elmúlt 4 évben csaknem negyedével csökkent a megelőző időszakhoz képest, így a pedagógusi pályára újonnan belépők száma várhatóan kevesebb mint a fele lesz a következő években a nyugdíjba vonuló tanárok számának.

A pedagógusok életkori megoszlása miatt az utolsó pillanatban vagyunk, amikor még el tudjuk kerülni a jelentős tanárhiányt a köznevelésben. Ehhez azonban sürgős és jelentős beavatkozások szükségesek

 – fogalmazott Szapáry György elnöki főtanácsadó, aki csapatával számos iskolában, illetve az ott tanító pedagógusokkal készített interjúk alapján állította össze a tanulmányt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában