Helyi közélet

2024.06.10. 15:45

Szentes megingathatatlan

A testületben megszűnt a JÖSSZ-egyeduralom Szentesen, azonban még így is kényelmes többséggel vezetheti a várost az újraválasztott Szabó Zoltán Ferenc. A járásban egy helyen történt változás, ott viszont hatalmas.

Majzik Attila

Fábiánsebestyénen 30 év után választottak új polgármestert Várdainé Antal Erika személyében. Fotó: DM

Ismét Szabó Zoltán Ferencnek szavazott bizalmat a szentesi választók többsége: a Fideszből indult, majd az egykor még radikális Jobbik érintésével a baloldali Jövőnk Szentes ölelésében kikötő polgármester a szavazatok 51 százalékát szerezte meg, ami 6238 voksot jelentett. Bozó Zoltán, a Fidesz jelöltje megszorította, de legyőzni nem tudta, bő ezer szavazatnyi különbséggel alulmaradt. A Mi Hazánk jelöltje, Baranyi László érdemben nem tudott beleszólni a küzdelembe.

A JÖSSZ az egyéni választókerületeket tekintve nem tudta megismételni az öt évvel ezelőtti tarolást, de így sem kell aggódniuk, a legtöbb, szám szerint 10 képviselőt ők adják a testületbe: Pohl Anett, Horváth Zoltán, Kiss Csaba, Pásztor Antal, Geréné Dunaháti-Vas Márta, Móra József, Szűcs György és Agócs Lászlóné a körzetét megnyerve, Tankó Zsolt pedig listáról került a testületbe. A Fidesz néhány körzetet megnyerve, Farkas Nikolett és Bakó Dániel által mutatott némi életjelet Szentesen. Hozzájuk listás bejutóként Sipos Kitti és Araczki Endre csatlakozik, így 4 fideszes képviselővel egészül ki az új testület. Hogy a csapat teljes legyen, Lénárt Jenő, a Mi Hazánk képviselője csatlakozik a képviselő-testülethez. Ez lesz az első alkalom, hogy a Mi Hazánk képviselőt tud delegálni a grémiumba.

A Szentesi járás többi településén körbenézve kiderült, hogy Nagymágocson a regnáló polgármester, a fideszes Szebellédi Endre lehengerlő teljesítménnyel, a szavazatok 72 százalékát megszerezve maradt a község első embere.

Szegváron sem történt trónfosztás, a független Szabó Tibor maradt a polgármester, miután a szavazólapok 73,5 százalékán az ő neve melletti körben állt iksz.

Árpádhalmon Szarka Attilának nem sikerült a visszatérés. A Fidesz jelöltje 2010 és 2019 között vezette a községet, ám ez az ajánlólevél is kevésnek bizonyult a jelenlegi független polgármester ellen. Vágó Miklós a szavazatok 65,76 százalékát megszerezve maradt polgármester.

Derekegyházon egy polgármesterjelölt indult, így nem volt kétséges, hogy ki nyer: a községet 2002 óta vezető Szabó István újabb öt évre kapott bizalmat.

Eperjesen is csak egy induló volt, Kabai Mátyás maradt a polgármester.

Fábiánsebestyénen vasárnap este véget ért egy nagy széria, Várdainé Antal Erika leváltotta a három évtizede hivatalban lévő Kós György polgármestert.

Nagytőkén is az állandóságra szavaztak, a jelenlegi faluvezető újrázott. Szénászky Zsolt a szavazatok 74,21 százalékát szerezte meg.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában