Helyi közélet

2024.06.25. 10:32

Ismét lesz Mobilitási Hét Szegeden

Suki Zoltán

Illusztráció: Shutterstock

Szeged részt vesz az idei Mobilitási Héten és az Autómentes Napon is. Legalábbis ez derül ki Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester előterjesztéséből, amelyet pénteken tárgyal majd a városi közgyűlés. Az Európai Mobilitási Hetet minden évben szeptember 16-a és 22-e között rendezik meg. Szeged több mint 20 éve csatlakozott a kezdeményezéshez.

Nagy Sándor előterjesztésében emlékeztetett, hogy Európa legnagyobb közlekedési-környezetvédelmi kampányának elsődleges célja, hogy az önkormányzatokat fenntartható közlekedési intézkedések bevezetésére ösztönözze, a polgárokat pedig az autók helyett a közösségi közlekedés használatára. A mobilitási héten, ha valaki felmutat a közösségi közlekedésben egy forgalmi engedélyt, akkor ingyen utazhat, sőt nem csak ő, hanem még a vele utazó négy ember is. Az alpolgármester szerint ez nem jelent akkora bevételkiesést a Szegedi Közlekedési Kft.-nek, hogy kompenzálni kelljen.

Ebben az évben az önkormányzat mellett az egyetemisták is beszállnak a szervezésbe és a lebonyolításba. Az előterjesztésben azt emelte ki Nagy Sándor, hogy a hallgatók átalakítanak három parkolót a Dugonics tér környékén. Az egyikben egy mini parkot alakítanak ki, a másikban társasjátékozni lehet majd, a harmadikban pedig más közösségi programok lesznek. Ezzel egyébként az egyetemisták a nemzetközi Park(ing) Day kezdeményezéshez csatlakoznak, amelynek majdnem ugyanaz a célja, mint a mobilitási hétnek és az autómentes napnak. Felhívni a figyelmet arra, hogy a nagyvárosi, belvárosi övezetekben minél kevesebben használják a személyautókat, hanem inkább a közösségi közlekedést vagy a kerékpározást válasszák.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában