Szegeden is elsodorta a hagyományos ellenzéki pártokat az áradó Tisza

2024.06.19. 18:00

Repedezik az óbaloldal renoméja a vármegyeszékhelyen is

Vereséget szenvedett Szegeden a Fidesz az önkormányzati választásokon. A kormánypártok polgármesterjelöltje megközelíteni sem tudta Botka Lászlót, nemhogy megszorítani, képviselőjelöltjeiknek pedig csak a tisztes helytállás adatott meg az egyéni körzetekben. Márpedig ez a politikában édeskevés.

Majzik Attila

A szavazófülke magányában valószínűleg sok fideszes inkább Botka Lászlót támogatta a saját jelöltjükkel szemben. Fotó: Csudai Sándor / MW

Osztottunk, szoroztunk, elemeztünk: a június 9-i önkormányzati és európai parlamenti választások adatait átnézve arra jutottunk, hogy Szegeden még az is Botka Lászlót támogatja, aki egyébként fideszes.

A fideszes is Botkára szavazott

A kormánypártok polgármesterjelöltje a választáson Fülöp László volt. A számok alapján úgy tűnik, ez rossz döntés volt a Fidesz-KDNP részéről. A jelölt 16 ezer 890 szavazatot kapott, ami lehetett volna több is. Ezt pedig nem mi mondjuk, hanem a számok. Ugyanis az egyéni körzetekben a fideszes jelöltek 19 ezer 109 voksot szereztek, az EP-választáson pedig hasonló részvételi adatok mellett 21 ezer 305 szavazatot kapott a Fidesz-lista. A különbség 4415 választó, azaz ugyan akik még az EP-listán behúzták a kormánypártot, azok már, ha polgármesterről volt szó, akkor java részük valószínűleg Botka László mellett döntött.

Az idei választási eredményeket a 2019-es adatokkal is összevetettük. Akkor a függetlenként induló, de a Fidesz támogatását élvező Nemesi Pál valamivel szerényebb részvétel mellett 24 ezer 568 szavazatot szedett össze, tehát elvileg bőven volt még fideszes tartalék Szegeden.

Agyonverték a fiatalokat

Az egyéni körzetekben sem büszkélkedhetnek túl jó eredménnyel a fideszes jelöltek: Ruzsa Rolandot leszámítva nem tudtak megnyerni egyet sem. Sőt, a választókerületek többségében hatalmas, néhány helyen pedig egészen komoly vereséget szenvedett az igencsak megfiatalított fideszes csapat.

Árad a Tisza, viszi a baloldalt

Azonban Botkáék sem dőlhetnek hátra. Az önkormányzati választáson ugyan nem, de az EP-voksoláson elindult a Magyar Péter fémjelezte Tisza párt, amelynek az eredménye a szegedi baloldali összeborulás fölé is sötét fellegeket vonhat.

Ugyan a polgármester személyes varázsa megkérdőjelezhetetlen, a Botka-brand erős, de az őt támogató pártok már korántsem annyira vonzóak. A szegedi polgármester 47ezer 601 szavazatot söpört be, de a mögötte álló összefogás jelöltjei már csak 37 ezer 944-et az egyéni körzetekben. Ha pedig az EP-választás adatait nézzük, még tovább repedezik az ó-baloldal renoméja.

A Tisza-párt ugyanis cakumpakk felfalta az ellenzéki bázist Szegeden: a DK-MSZP-Párbeszéd-Momentum-Mindenki Magyarország-LMP-Jobbik-lista összesen kapott 13 ezer 432 szavazatot, ez legalább 24 és fél ezerrel kevesebb, mint a Botka-csapat egyéni választókerületekben szerzett támogatottsága. A Tisza párt pedig összesen 27 ezer 208 voksot szerzett, azaz ha csipegetett is a fideszesekből és a Mi Hazánk szavazóiból, a régi baloldal és kapcsolt részeiből hatalmasat harapott. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában