2024.06.06. 14:45
Előbb fejben főztek, majd a tűzhely mellett
Csütörtökön a szakács és felszolgáló diákok vizsgáján jártunk a Szegedi SZC Tóth János Mórahalmi Szakképző Iskola és Szilágyi Mihály Kollégiumban. A fiataloknak előbb négy nyersanyagkosárból összesen 64 ételt kellett fejben elkészíteni, majd a vizsgán az összesen 16 menüsorból egyet lefőzni. A nehezítés, hogy mindig kapnak egy meglepetés-alapanyagot és egy technológiát, amit kötelező használniuk. Összesen négy órájuk volt arra, hogy elkészítsék a menüsort. Détári Vilmos a következő ételsort készítette: meggykrémleves tojásfelhővel, roston süllő rozmaringos zellerpürével, hagymás csirkemell párolt zöldségekkel és narancsfelfújt. Azt mondta, egyiket sem igazán nagy kihívás elkészíteni, csak a négy óra rövid.
Amikor elkészültek az ételek, akkor kezdtek a pincérek. Előbb ők is elmélettel indítottak: egy meghatározott létszámú alkalomhoz és eseményhez ötfogásos menüsort kellett összeállítaniuk az ételekhez illő borsorral együtt. Ezt a menükártyát kinyomtatták és elkészítették a hozzá a illő terítéket. Majd találkoztak a szakácsokkal és svájci felszolgálási móddal felszolgálták a vizsgabizottságnak a levest, főételt, desszertet, koktélt, a bort és a kávét.
Előbb fejben főztek, majd a tűzhely mellett - Galéria: Török János