Hajdani postaautó áll majd a kialakítás alatt álló új mártélyi posta és múzeum előtt

2024.05.29. 15:00

Postaautó áll majd az új mártélyi posta és múzeum előtt

Az országban másodikként Mártélynak lesz olyan postája, amely egyben mini postamúzeum is. Az erről szóló szerződést szerdán írta alá a Hegmanné Nemes Sára Irén, Postakürt Alapítvány kuratóriumi tagja, a Magyar Posta Zrt. igazgatóságának alelnöke és Ambrus István polgármester.

Kovács Erika

A főtér és a templom közötti területen, az egyik Csete-féle házban alakítják ki a kettő az egyben szolgáltatást, a működő postát és a postai emlékeket bemutató múzeumot. Fotó: Kovács Erika

Mivel Mártély 1500 lélekszám alatti település, ezért a Magyar Posta Zrt. megszünteti az igencsak mostoha körülmények között üzemelő postát. A lakosság azonban egy percig sem marad szolgáltatás nélkül.

Néhány hónappal ezelőtt, a Magyar Postán keresztül, felvettük a kapcsolatot a Postakürt Alapítvánnyal. Mártély egy kis gyöngyszem, jelentős turizmussal. Az alapítvánnyal való közös gondolkodásunk eredménye az lett, hogy részt vehetünk abban a különleges projektben, ami Hollókőn most valósult meg. Országosan mi lehetünk a másodikak, akiknek olyan működő postája lesz, amely egyben postamúzeum is 

– mondta Ambrus István.

Fotó: Kovács Erika

A Magyar Posta Zrt. néhány éve indította el a Postapartner Programját, aminek célja, hogy a posta tevékenységének racionalizálása mellett megmaradjanak a kistelepülések postai szolgáltatásai. Jelenleg 584 postapartneri szerződéssel rendelkeznek, amelynek 40 százalékát önkormányzatokkal, 60 százalékát vállalkozásokkal kötötték.

Fotó: Kovács Erika

Idén, a Postakürt Alapítványunkkal együtt egy újszerű lehetőséget is útjára indítottunk. A Postakürt Alapítvány a Magyar Posta saját alapítványa, amely a szociális és kulturális tevékenysége mellett évtizedek óta működteti a Postamúzeumot is. Kiváló muzeológusaink és elképesztő mennyiségű postai emlékünk van. Így jöhet létre a mártélyi postán is a postamúzeum, amely a helyi emlékeket is bemutatja

 – emelte ki Hegmanné Nemes Sára Irén.

Fotó: Kovács Erika

A tervek szerint Mártélyon októberben nyílik meg a templom és a főtér között az új posta, az egyik Csete György, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas okleveles építészmérnök, akadémikus által tervezett házban. Nemcsak az épületben állítanak ki postai emlékeket, hanem a ház előtti szabad területen is, például egy korabeli postaautót. Az pedig hab a tortán, hogy egy másik Csete-házban cukrászda is lesz, így ez a rész akár egy újabb településközponttá válhat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában