Helyi közélet

2024.05.29. 17:30

A kiközösítés is bántalmazás: gyermekjogokról az UNICEF-el

Az Ébresztő-óra az UNICEF Magyar Bizottság első országos gyermekjogi iskolai programja. Az ingyenes, országosan elérhető interaktív előadásokon az általuk kiképzett előadók tartják 4-12. osztályos diákoknak. A kortárs bántalmazás a program egyik fontos eleme.

Tábori Szilvia

Jog – tisztelet – felelősség. Fotó: Tábori Szilvia

Azt, hogy valóban elszaporodtak volna a kortárs bántalmazások, vagy inkább nagyobb figyelmet kapnak a tragikus esetek, még a szakemberek sem tudják pontosan megállapítani. Ahogy lapunknak Nagy-Balás Borbála gyermekjogi szakjogász, az UNICEF Magyarország gyermekjogi munkatársa, a szervezet Ébresztő-óra program vezetője egy május 29-i vásárhelyi előadása előtt, az Ifjúsági Klubban elmondta: abban biztosak lehetünk, hogy – különösen az elhúzódó  koronavírus-járvány óta – számtalan környezeti hatás stresszfaktorként érte el a gyerekeket szüleiken keresztül. Ilyen például az energiaválság, az infláció, a háborús konfliktusok szerte a világon. Ezek a nehézségek, negatív érzések pedig hozzájárulhatnak a kortárs bántalmazáshoz. 

Az Ébresztő-óra az UNICEF Magyar Bizottság 2015 óta működő országos programja. Célja, hogy a nemzetközi, Magyarországon 1991 óta hatályos gyermekjogi törvényt bemutassa a gyerekeknek. Ebbe beletartozik az is, hogy ismerjék és időben felismerjék például a kortárs – fizikai, lelki, vagy például verbális – bántalmazás összes formáját. A szakemberek tapasztalata szerint ugyanis sokuknak még az sem teljesen világos, hogy például a kiközösítés sem kivétel.

Az UNICEF 2022 őszén készített egy, a kortárs bántalmazás természetét kutató felmérést, középiskolásokat kérdezve. Megdöbbentő eredményként a fiatalok 66 százaléka vallott arról, hogy iskolai életútja során már találkozott ezzel a problémával, saját bőrén érezte milyen bántalmazott helyzetben lenni. A megkérdezettek 25 százaléka pedig egyáltalán nem tudta, hol kérhet segítséget ilyen esetben. Sokan fel sem ismerik a bántalmazást, hiszen az könnyen normalitássá válhat valaki életében, ha az kisgyermek korától körbeveszi 

– hangsúlyozta Nagy-Balás Borbála. 

Nyári Júlia, az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány hódmezővásárhelyi önkéntese azt mondta el lapunknak: Vásárhelyen is elérhető az a lehetőség, hogy az UNICEF által kiképzett előadók az iskolákban tartsanak interaktív előadásokat 4-12. osztályos gyermekeknek a gyerekjogokról.  

Azzal, hogy megismerik a jogaikat a diákok, megtanulják azt is, hogy a társuknak ugyanolyan jogai vannak és a határokat nem szabad átlépni

 – hangsúlyozta Nyári Júlia. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában