Népszerű az íjászkodás az ásotthalmi erdészeti iskolában

2023.11.14. 19:30

Egymással harcoltak a diákok a réten – Galéria

– Tanár úr, ad nekem valami lényegesebb munkát? – kérdezte a kilencedik osztályos Mészáros Máté Bánhidy Zoltán kollégiumi nevelőtanárt és szakkörvezetőt az ásotthalmi Négyökrű rét közepén. A hozzáállás elismerésre méltó, Máté meg is kapta a feladatot: lába közé vette az íjat, meghajlította, majd ráakasztotta a húrt. Az ásotthalmi erdészeti iskola szakkörén vettünk részt, amelyen az íjászkodással ismerkedtek a diákok.

Arany T. János

Egyre népszerűbb az íjászat az ásotthalmi erdészeti iskolában. Kedden párbajt rendeztek. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

Az Al­földi Agrárszakképzési Centrum Bedő Albert Erdészeti Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium diákjai számos kollégiumi szabadidős program közül válogathatnak: van madarász, faipari, informatikai szakkör, sportolni, akár zenélni is lehet. Andrésiné Ambrus Ildikó, az intézmény vezetője úgy nyilatkozott lapunknak, igyekeznek odafigyelni a kollégista diákok szabadidejének minőségi eltöltésére. Az egyik tanár, Bánhidy Zoltán kezdeményezésére, aki szintén az iskola diákja volt, 2020-tól már íjászkodhatnak is a fiatalok kedd délutánonként. Korábban a tanulók is többen kérték, legyen elérhető az íjászat is. 

Egy pillanatig sem unatkoznak

Az ásotthalmi erdészeti iskola diákjai szabadidejükben sem unatkoznak és heverésznek kollégiumi ágyukban semmittevéssel töltve ezt a néhány órát. Legalábbis nem mindannyian. Az érdeklődőket öt éve Bánhidy Zoltán kollégiumi nevelőtanár várja keddenként és csütörtökönként a vadonjáró szakkör foglalkozásaira, amelyeken egy pillanatig sem unatkoznak a diákok. 

Tanfolyam és minősítés

Az évek alatt sikerült felfejleszteni a sportot az iskolában. Tavaly februárban Bánhidy tanár úr elvégezte az íjászat népszerűsítése és az utánpótlásnevelés fellendítése érdekében szervezett tanfolyamot, MÍSZ 1-es szintű iskolai íjászoktató minősítést szerzett, és az iskola a Magyar Íjász Szövetségtől kapott ajándékba két állványt és nyolc íjat húrokkal, alkarvédőkkel és vesszőkkel. A lelkes, főként kilencedikesektől álló csapat az iskola szolgálati UAZ terepjáró kisbuszával érkezett a Négyökrű rétre.

Párban csatáztak

Az előbb oly lelkesen feladatra vágyó Máté még azt is elmondta, legutóbb egy általános iskolai táborban tizenkét évesen próbálkozott íjászattal. A bedősök kedd délután a statikus céltáblára lövés helyett egymásra lőttek. Természetesen a szigorú biztonsági intézkedések mellett. A vesszők végére szivacsot és műanyagot erősítettek. A fiúk párban csatáztak, egy-egy szalmabála mögé húzódtak, majd elkezdték lőni egymást. Védőmaszkot is viseltek, amiből alig láttak ki. Volt, amikor kabaréjelenet lett a harcból, máskor közelharc alakult ki. A lényeg, hogy mindenki jól szórakozott. 

Vadászatból sport

Az íjászat (nyilazás) a nyílvesszők íjjal való kilövését jelentő tevékenység. A történelem során a vadászat és a hadviselés volt a két legfontosabb alkalmazási területe, napjainkban sportként él tovább. A legelső íjászatra utaló jelek mintegy 50 ezer évvel ezelőttről maradtak fent. Az íjat eleinte feltételezhetően vadászatra használták, és innét került át a fegyveres összecsapásokba. Mint a legfőbb lőfegyver, fokozatosan kiváltotta a hajítólándzsát. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában