Helyi közélet

2023.09.16. 12:32

Felszentelték a Rozália Házat Szegeden

Delmagyar.hu

Szaplonczay Miklós parókus az ünnepségen felidézte, az egyházközség 2010-ben egyetemista önkéntesekkel indította el az időseknek elsősorban lelki segítséget nyújtó szolgálatát. Majd amikor felismerték, hogy ennél jóval többre van szüksége ennek a korosztálynak, 2011 őszén megalapították a Szent Rozália Szolgálatot.

A szolgálat fejlődésével egyre több idős embernek tudtak segíteni, kinőtték helyüket, többször is költözni kényszerültek. A házi segítségnyújtás és a szociális étkeztetés mellett felmerült az igény az idősek nappali ellátására, a szolgálatnál dolgozó fiatalok gyermekeinek pedig bölcsődét szerettek volna létrehozni - mondta a parókus.

Haág Zalán önkormányzati képviselő, a KDNP helyi elnöke emlékeztetett arra, a szegedi görögkatolikus egyházközség akkor sem utasította vissza a hozzá fordulókat, amikor anyagiakban a leginkább szűkölködött.

Mára intézményesült keretek között és azon túl is a közösség a bölcsődésektől az egyetemistákon át a szépkorúakig gyakorolja a krisztusi, cselekvő szeretetet - mondta.

Seszták István, a Hajdúdorogi Főegyházmegye főhelynöke úgy fogalmazott, az egyház számára nincs más feladat, mint a krisztusi szolgálatot megjeleníteni a társadalomban. Bő évtizeddel ezelőtt a görögkatolikus egyház megpróbálta minél több helyen intézményesíteni ezt - tette hozzá.

Ma már a görögkatolikus egyházmegyék különböző szervezetei több mint háromezer gyermekről gondoskodnak, mintegy ötven helyen végeznek házi segítségnyújtást, és meghaladja a tízet a szakellátást biztosító bentlakásos intézmények száma. Több mint tízezer diák tanul görögkatolikus fenntartású köznevelési intézményben az óvodától a középiskoláig, és Nyíregyházán működik a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola. Az egészségügyi ellátásba is bekapcsolódott az egyház Kisvárdán és Debrecenben - közölte a főhelynök.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában