2023.08.01. 12:13
Nem bírta tovább a szegedi kocsma, végleg lehúzták a rolót
Bezárt a szegedi Szent István tér egyik ikonikus vendéglátóhelye, a Csomi kocsma. A kultikus és egykor nonstop Négylépcsős 8 és 14 óra között gazdasági okokból bezár. Az egykori Propeller ma Concept Bisztró viszont előre menekült, több év munkájával új vendégkört célzott meg és hatalmas összeget fordított fejlesztésre és felújításra.
Végleg bezárt a Szent István téri Csomi kocsma. A székek, asztalok helye múlt hét óta üresen tátong. Fotó: Karnok Csaba
Veres János, a szegedi vendéglátás egyik nagy öregje, az egykori, még a Csongrádi sugárúton lévő Diófa tulajdonosa már közel tíz éve, 2014 nyarán megmondta, hogy a kiskocsmák felett egyszerűen eljárt az idő.
Ezek a vendéglátó-ipari egységek, csakúgy, mint az emberek, öregszenek és elhalnak. Magyarországon beállt a polgári vendéglátás halála, csak még nem látjuk a ravatalt
– nyilatkozta lapunknak közel egy évtizede. Veres szerint az „egyszerű” fizetések és nyugdíjak mellett az emberek többsége még egy kisfröccsöt sem engedhet meg magának.
Ezt az állítását látszik alátámasztani, hogy a múlt héten végleg lehúzta a rolót a Szent István tér egyik kultikus helye, a Csomi kocsma. Az utcafrontra kitett asztalok és az azoknál üldögélő törzsvendégek már-már elválaszthatatlan részévé váltak a térnek. A székek, asztalok helye most üresen tátong. Vasárnap még tudunk beszélni az üzemeltetővel, akik épp kipakolt a kocsmából, de nem akart nyilatkozni. Információink szerint gazdasági okai vannak a bezárásnak. Úgy tudjuk, a vendégkör már az üzemeltetés költségeit se tudta kitermelni, és a kocsma fölött lakók is sokat panaszkodtak a helyre. Többet nem fognak.
Hasonló pletykák kezdtek el terjedni a szintén népszerű Négylépcsősről, de ebben az esetben nincs ok az aggodalomra. Bár az egykor a nap 24 órájában nyitva lévő hely már nem nonstop, temetni egyelőre nem kell.
Gazdasági okokból szűkített a nyitvatartás. A reggel nyolc és délután kettő közti hat órában a kávéból és üdítőből a pultos bérét sem tudjuk kitermelni. Ez inkább éjszakai hely
– magyarázta Bánfi Csaba, a nagykörút és a Kálvária sarkán álló kocsma üzemeltetője. Hozzátette, Szeged egyik legrégebbi kocsmáját csak nem kéne elveszíteni.
Az egykori Propeller a Kölcsey és Kárász utca sarkán az utolsó belvárosi kocsma volt, ma már Concept Bisztró néven várja a vendégeket. Az üzemeltető, Holecska Norbert azt mondta, hosszú évek kemény és tudatos munkájának ért be most a gyümölcse a felújított hellyel.
A belvárosi, negyed osztályú helyek elveszítették vendégkörüket. A törzsvendégek már régen elköszöntek és a túlvilágon emelik poharaikat, a fiatalok pedig nem kocsmáznak. Ahová nagytaták járnak, oda nem megy be egy fiatal
– magyarázta a szegedi vendéglátás legendás alakja, Puskás László. A vendéglátós szakember példákat is hozott az új, fiatal vendégkör megcélzására: a Bárkát és a Campust emelte ki. Puskás szerint gazdasági szempontból nagy előny ha egy vendéglátóhely magántulajdonban van.
Ha nem a bérlő üzemelteti a helyet, akkor az IKV Zrt. 30 százalékot tesz rá a bérleti díjra. Én szurkolok minden vendéglátós kollégának, hogy talpon tudjon maradni ezekben a nehéz időkben
– tette hozzá Puskás.