A katolikus általános iskola fenntartója a Szeged-Csanádi Egyházmegye lesz

2023.06.25. 16:20

Újra becsöngetnek jövő szeptemberben Újszentivánon – Fotók

Másfél évtized után újranyit jövőre az újszentiváni általános iskola – jelentette be Bodó Imre polgármester és Mihálffy Béla országgyűlési képviselő a Keresztelő Szent János templom búcsúünnepén. A katolikus iskola fenntartását a Szeged-Csanádi Egyházmegye vállalta, erről Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök levélben tájékoztatta a lakosságot.

Koós Kata

Újra becsöngetnek jövő szeptemberben Újszentivánon

Szent Iván napja a néphagyományban nem csak a napfordulónak, de Keresztelő Szent Jánosnak is az ünnepe. Újszentiván közössége a település védőszentje, Szent Iván napját falunapi forgataggal ünnepelte szombaton. A 2012-ben felszent Keresztelő Szent János templomban pedig vasárnap rendeztek búcsúünnepet. A szentmisét Gyenes Csaba plébános mutatta be. 

Helyben tanulhatnak a gyerekek

A mise után Bodó Imre polgármester és Mihálffy Béla országgyűlési képviselő bejelentette, hogy másfél évtized után, jövő szeptember 1-jén újra elkezdődhet az oktatás az általános iskolában, így az újszentiváni alsós gyerekek ismét helyben tanulhatnak majd. A képviselő-testület ugyanis 90 százalékos támogatással, egy ellenszavazattal megszavazta az iskola újranyitását. Az oktatási törvények szerint jövő év február 28-ig kell beadni az egyházmegyével közösen a szükséges kérvényeket, és jövő év szeptember 1-től ismét becsengethetnek a hajdani általános iskola épületében. 

A polgármester felolvasta a híveknek Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök levelét, amelyben arról tájékoztatta az újszentivániakat, hogy a Szeged-Csanádi Egyházmegye kész a saját fenntartásában beindítani és működtetni az alsó tagozatos katolikus általános iskolát a településen. 

Hit és tudás a legfőbb alap

Mihálffy Béla elmondta, az egyházmegye mellett a kormány is a kezdeményezés mellé állt. Az országgyűlési képviselő Reményik Sándor verssoraival kezdte beszédét: „Ne hagyjátok a templomot, a templomot s az iskolát!”

A templom és az iskola, azaz a hit és a tudás a legfontosabb fundamentumok egy település közösségének életében. A templom, amelyet egy évtizede építettek fel Újszentivánon, itt van, a lakosok rendelkezésére áll. Az iskola újranyitása pedig elkezdődik. Ez az iskola nem csak a tudást hozza vissza Újszentivánra, de az egyházi fenntartásnak köszönhetően biztosíthatja azt is, hogy ez a kedves, szép templom újra benépesüljön 

– mondta Mihálffy Béla. 

Növekvő lakosságszám 

Bodó Imre arról is beszámolt lapunknak, hogy Újszentiván lélekszáma évről évre nő, jelenleg 2136 fő, amelyből 303 iskolás korú gyermek. Újítják a Rendezvényházat, a Civil Házat, energiatakarékossá teszik a közvilágítást, segítik a vállalkozásokat. A fejlődés folyamatos, és azt, hogy a település népszerűsége egyre nagyobb a fiatal beköltözők körében, mi sem bizonyítja jobban, minthogy a település átlagéletkora nem éri el a negyven évet, pontosan 38,8 év. 

 

 

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában