Papp Renáta: Az összetartozás magja el van vetve

2023.06.01. 15:03

A Délvidéki Emlékparkban emlékezett Ásotthalom – Fotók

A Délvidéki Emlékparkban rendezett megemlékezést csütörtökön Ásotthalom a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából. Toroczkai László országgyűlési képviselő a fiataloknak üzent, Papp Renáta ásotthalmi és Katona Róbert királyhalmi polgármester pedig az összefogás fontosságáról beszélt.

Munkatársunktól

A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából rendezett ünnepséget Ásotthalom a Délvidéki Emlékparkban. Toroczkai László országgyűlési képviselő a fiataloknak is üzent. Fotó: Török János

Fotó: janostorok.com

Akkor tudunk megmaradni a hazában, ha az összetartás megmarad. És nem csak június negyedike környékén, hanem minden egyes problémával való szembenézéskor eszünkbe kell jusson, hogy nem vagyunk egyedül. Mert veszélyben vagyunk, veszélyben az életterünk, veszélyben van a vizünk, de összefogással sikerült megakadályozni, hogy a nagyapáink által ásott kutakat, fúrt kútjainkat regisztráltassák, ezért pénzt vegyenek el tőlünk ezekben a nehéz időkben

 – mondta Toroczkai László országgyűlési képviselő a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából rendezett ásotthalmi ünnepségen a Délvidéki Emlékparkban. A fiataloknak azt üzente, éljek úgy az életüket, hogy ne csak okostelefon, az algoritmus és a TikTok legyen számukra fontos, hanem a hús-vér emberek közössége.

Katona Róbert, Királyhalom helyi közösségének elnöke történelmi visszatekintéssel kezdte beszédét, majd azt mondta, a legfontosabb feladatnak azt tartja, hogy a gyermekeinket megismertessük a múltunkkal. 

 Az igazi határok a fejekben vannak, a fejekben lévő határokat kell lerombolni, mert egy vérből vagyunk

 – tette hozzá.

Mély a fájdalom, ami bennünket összekapcsol, de ebből a fájdalomból erős összefogás gyökerezik itt Ásotthalmon, a határ mellett, ahol már több évtizede testvértelepülés Ásotthalom és Királyhalom. Ez ékes bizonyítéka annak, hogy a kapcsolat akkor is megmaradnak, ha egy jogi, vagy fizikai határ húzódik közöttünk. Az összetartozás magja el van vetve

 – jelentette ki beszédében Papp Renáta, Ásotthalom polgármestere.

A beszédek között műsort adtak az ásotthalmi Kiss Ferenc Általános Iskola negyedik és hetedik osztályosai, valamint királyhalmi Petőfi Sándor Általános Iskola diákjai, akik verset mondtak, énekeltek és táncoltak. A beszédeket követően a Magyar Mártíromság Emlékművénél elhelyezték a résztvevők az emlékezés virágait, végül Biacsi József plébános vezetésével a közösen elmondtak egy imát.

Nemzeti emléknap

A nemzeti összetartozás napja az 1920-as trianoni békeszerződés aláírásának évfordulójára emlékező, június 4-ére eső nemzeti emléknap Magyarországon, amit 2010. május 31-én iktatott törvénybe az Országgyűlés.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában