2023.05.19. 07:00
Újabb szégyenfolt a halászlé becsületén
Összeállította a világ 100 legjobb levesének listáját az utazással és gasztronómiával foglalkozó oldal, a TasteAtlas. Két magyar étel is bekerült, mindkettő előkelő helyen: a húsleves 24., a gulyás a 16. lett. Na, de hol van nemzeti büszkeségünk a halászlé? Egy húsleves, egy gulyás és egy halászlé mellett beszélgettünk erről Frank Sándorral, aki csattanós választ adott.
Fotó: Karnok Csaba
Szegedi lokálpatrióta szívünk újfent belesajdul a szégyenbe, ami a majdnem tíz évvel ezelőtti nyilvános meghurcolás után ismét érte büszkeségünket, a halászlevet. A nagy halászléháború közel tíz évvel ezelőtt történt, amikor egy étteremkalauz durván leszólta a szegedi halászlevet, amelynek népszerűsége azóta is töretlen. Most ismét arcul csapták nemzeti büszkeségünket.
A japán Tonkocu rámen vezet
Az angol TasteAtlas ismét előtállt egy TOP 100-as listával, amely a világ legjobb leveseit rangsorolja. Két magyar étel is befért az első 30 helyre. A TasteAtlas, a magát „hagyományos ételek, helyi alapanyagok és autentikus éttermek világatlaszaként" definiáló oldal listáján a húsleves 24., a gulyás a 16. lett. A listát a japán Tonkocu rámen vezeti, megelőzve a lengyel zureket, illetve a török lencselevest. A legjobb húsz között szerepel még a cseh fokhagymaleves, a thai Tom Yum.
Na, de hol a halászlé?
– kérdeztük Frank Sándor véleményét, aki gyorsan rövidre zárta a vitát.
Nem leves, hanem főétel
A halászlé nem leves, hanem főétel
– mondta a mesterszakács. Ennyi. Komolyra fordítva a szót hozzátette, arra legyünk büszkék, hogy a gulyásnak van szegedi változata is, így egyből világhírűvé vált a szegedi gulyás, a halászlé pedig hungarikum. A csárdagazda azt mondta, a klasszikus levesek mindig egy tájegységhez kötődnek és a népi kultúra részei.
Népszerűsítés és a büszkeség a cél
A TasteAtlas azt írja honlapján, hogy rangsorai a lap közönségének értékelésein alapulnak, olyan módszerrel, amely felismeri a valódi felhasználókat, figyelmen kívül hagyja a robotokat, a túlzottan nacionalista, vagy lokálpatrióta értékeléseket. A „100 legjobban értékelt leves a világon” listára 2023. április 24-ig 26 ezer 761 értékelést rögzítettek, amelyből a rendszer 15 ezer 39-et ismerte el jogosnak. Hangsúlyozzák, hogy a rangsort nem szabad az ételekkel kapcsolatos végső globális következtetésnek tekinteni. Céljuk, hogy népszerűsítsék a kiváló helyi ételeket, büszkeséget ébresszenek, és felkeltsék a kíváncsiságot az új ételek iránt.
Kedvenceim a listáról A pacalleves és a hagyományos román savanyú leves húsgombóccal már megvolt. Amerikában a New England Clam Chowdert, azaz a New-englandi kagylólevest kóstoltam. Nagy kedvenceim az ázsiai levesek. A vietnami Pho-t még Tajvanon szerettem meg, ahol az egyik mellékutcában a vendégmunkásoknak főzte egy vietnámi család, majd itthon Pesten is több helyen ettem. A thaiföldi Tom Yam legendás, a hot pot „forró fazék”, Kínából származó étkezési forma, lényege, hogy az asztal közepén rotyogó alaplében a vendégek maguk főzik meg és szedik ki a különféle alapanyagokat. Ezt is szerettem, de a legnagyobb kedvencem Tajvanon a marhahúsos tésztaleves volt. Ezek is mind rajta vannak a listán. |