Helyi közélet

2022.09.03. 19:32

Sörrel és virslivel vendégelték meg a véradókat - Galéria

A régi idők véradásainak hangulatát idézték meg Szegeden is, ahol Retró Véradást tartott az Országos Vérellátó Szolgálat. Sokakat vonzott a sör és a virsli, a véradók pedig mindenkit arra biztattak, hogy bátran menjenek el vért adni, hiszen semmivel sem fájdalmasabb, mint egy vérvétel.

Kiss Anna

Sörrel, virslivel, hamisíthatatlan retró hangulattal és sok értékes ajándékkal várták a véradókat szombaton Szegeden is a Honvéd téri Szegedi Regionális Vérellátó Központban 9 és 17 óra között. Országszerte 15 városban tartott Retró Véradást az Országos Vérellátó Szolgálat, amely Nálunk nincs adásszünet! címmel hirdette meg eseményét, így szerették volna felhívni a figyelmet arra, hogy nincs megállás, naponta 1600-1800 véradó önzetlen adományára van szükség a vérellátás biztonságához.

Szombaton úgy tűnt, a szegedieknél célba ért az üzenet, hiszen folyamatos sorban állás volt a központban. Zoltán is a sorban állt délután, lapunknak pedig arról számolt be, hogy nővérével rendszeres véradók, így ő nem konkrétan a retró hangulat miatt érkezett, hanem reggel, miután felkelt, úgy döntött, elmegy vért adni. Megjegyezte, szerinte ez a legminimálisabb segítség, amit embertársainknak nyújthatunk. Úgy véli, érdemes élni ezzel az ingyenes, önkéntes segítséggel.

Renátával már a székben ülve beszélgettünk, ő azonban még nem volt olyan rutinos véradó, mint Zoltán, ugyanis életében először most szombaton adott vért. A Délmagyarországnak elárulta, férje rendszeresen segít, neki szombaton volt a harmincharmadik véradása, ezért ő is úgy döntött, hogy most már rászánja magát. Hozzátette, azt tanácsolja azoknak, akik arra készülnek, hogy véradókká váljanak, hogy ne féljenek, és mindenképp egyenek és igyanak előtte.

Volt azonban olyan is, aki konkrétan a sör és a virsli miatt érkezett. Ő volt Anna, aki kérdésünkre elmondta, korábban a baráti társaságukkal járt a Retró  Véradáson, akkor nagyon megtetszett neki a jó hangulat, valamint a sör-virsli élmény, ezért mindenképp szerette volna ezt megismételni. Kiemelte, régóta készült már rá, de azóta két gyermekük is lett, és mivel nem volt, aki a kicsikre vigyázott volna, így férjével sem tudtak közösen jönni, végül ő vállalta a feladatot. Azt tanácsolta, hogy aki csak teheti, barátokkal menjen a Retró Véradásra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában