Ásotthalom

2022.02.22. 20:58

Az Ecserin találták meg az erdészeti iskola legrégebbi osztályképét

Az ásotthalmi erdészeti iskola legrégebbi ismert tablója 1929-es, a legrégebbi falon lógó pedig 1939-es, és az Ecseri úti piacról vásárolta vissza az igazgató. Olyan is volt, amiért keményen megdolgoztak a diákok, disznót hizlaltak, hogy összegyűjtsék a rávalót.

A. T. J.

Az Al­földi Agrárszakképzési Centrum Bedő Albert Erdészeti Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium egyik tablójáról három évvel ezelőtt már írtunk lapunkban. Az igazgatónak egy ismerőse szólt, hogy találtak az Ecseri piacon egy szakiskoláról készült tablót 1939-ből, és 50 ezer forintért eladó.

 

 Megvették, azóta is ott lóg a folyosón a falon az igazgatói iroda közelében. Andrési Pál, az iskola pedagógusa felkészülten érkezett a beszélgetésre, amelynek témája a tablók voltak. A fontos adatokat kijegyzetelte. 

 

– A század elején már voltak tablók, de még nem így készültek, mint a maiak. A mi legelső ismert tablónk 1929-es, egy ismerős erdőmérnök kolléga nagyapja végzett itt, nála került elő. Amiről érdemes megemlékezni, azok az 1960-as években készült legszebb, legpatinásabb tablóink, amelyek az erdész-vadász képzéshez kapcsolódnak, és mindegyik egyedi. Egy szegedi művész festette nekik a képet egy üvegrétegre, ami akkoriban olyan drága megoldás volt, hogy hetekig dolgozott az osztály, hogy összejöjjön rá a pénz. Például disznót hizlaltak, hogy összegyűjtsék a tabló elkészítéséhez szükséges összeget, hiszen annyira fontos volt számukra, hogy szép és egyedi legyen – magyarázta. 

 

A Bedőnek 2000-ig 58 tablója van, 2001-től 51. A régieket az iskolai évkönyvekben tették közzé, az összes többi kint lóg valamelyik falon. Azt azért elismerte Andrési Pál és felesége, Andrésiné Ambrus Ildikó, az iskola igazgatója, hogy egy idő után nehéz elhelyezni a tablókat, van, amit levesznek és máshova helyeznek át. 

 

– Természetesen minden tablónak helye van, de rendszeres az átcsoportosítás, ami egy nyári feladat, és akkor az osztályfőnökök mindig küzdenek, hogy a lehető legjobb helyre kerüljenek – tette hozzá az igazgató. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában