szakmai műhely Hódmezővásárhelyen

2021.11.03. 18:49

Az iskolák közötti átmenetet segítik

Általános iskolák vezetőinek, illetve a végzősök osztályfőnökeinek tartott szakmai műhely foglalkozást a HSZC Corvin Mátyás Szakképző Iskola és Technikum szerdán. A szakképzés újdonságaiban segítettek eligazodni az érdeklődőknek.  

T. Sz.

Kincses Tímea, a HSZC főigazgatója tájékoztatta az általános iskolák vezetőit és pedagógusait. Fotó: Tábori Szilvia

– A technikumi és szakképző iskolai oktatás bevezetése utáni tanév tapasztalatait már meg tudjuk osztani az általános iskolákat képviselő vezetőkkel, tanárokkal. Fontosnak tartjuk, hogy minél hitelesebb információhoz jussanak a nyolcadik osztályosok és szüleik: meg tudjuk erősíteni, hogy az ösztöndíj rendszere jól működik, hogy tanulóink sikeres ágazati alapvizsgát tettek, hogy a duális partnerek munkaszerződést kötöttek a szakképző iskolák valamennyi diákjával – fogalmazott Kincses Tímea, a Hódmezővásárhelyi Szakképző Centrum főigazgatója arra a kérdésre, hogy miért előnyös és fontos a közvetlen kapcsolat az általános iskolák vezetőségével, illetve pedagógusaival. Kiemelte, hogy a személyes kommunikáció, a lehetséges párbeszéd segíti az együttműködést, az átmenetet az általános és a középiskola között.

A szakmai workshop kifejezetten az általános iskolai igazgatókat, kollégákat célozta, őket szerették volna támogatni abban, hogy átlássák a szakképzés új rendszerét, és kérdéseiket közvetlenül megfogalmazhassák. Ezen felül minden iskola megtartja a saját nyílt napját, ahol a rájuk jellemző képzési struktúrát, ágazatokat, szakmákat mutatják be.

Kincses Tímea, a HSZC főigazgatója tájékoztatta az általános iskolák vezetőit és pedagógusait. Fotó: Tábori Szilvia

– A technikumi és szakképző iskolai képzés sajátosságai mindenképpen figyelmet érdemelnek. Gondolok arra, hogy a technikumi képzés ötéves időtartamú, amelynek a végén érettségivel és szakmai vizsgával léphetnek ki a tanulók az iskola kapuján. Új lehetőség az okleves technikusképzés, amely sikeres teljesítése és jó eredménye kiváló lehetőség ahhoz, hogy a felsőoktatásban folytassák tanulmányaikat. A szakképző iskola diákjai nagyobb óraszámban töltik a gyakorlatukat a duális partnereinknél, akik a hagyományos munkaszerződés feltételeivel egyenértékű munkaszerződést kötnek velük, ezzel átvezetve a fiatalokat a munka világába. Minden szakképzésbe belépő diák ösztöndíjat kap, így fontos ismerni ennek körülményeit, feltételeit is – hangsúlyozta Kincses Tímea.

Hozzátette, nehéz feladat 14 évesen pályát választani, ám az új rendszerben benne rejlik az a lehetőség, hogy rugalmas és átjárható. Egy ágazaton belül akár szakmát is tudnak váltani a diákok. Céljuk, hogy olyan szakmai alapokat adjanak tanulóiknak, amelyre a jövőben bármikor építkezhetnek: elsajátíthatnak egy újabb szakmát, vagy belépnek a felsőoktatásba.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában