Magyar Falu program

2021.05.25. 15:25

Több százmillióból újítják fel Nagyértől Tótkomlósig az utat

Hozzálátott a kivitelező a Pitvaros–Nagyér közötti út második szakaszának felújításához. A bruttó 329 millió forint értékű fejlesztés során, várhatóan szeptember közepére, Nagyértől egészen a szomszédos Békés megyében lévő Tótkomlós határáig, sima lesz az út.

Kovács Erika

Több szakaszon a pályaszerkezetet is kicserélik. Fotó: Kovács Erika

A Magyar Falu program támogatásával készült el 2019-ben a Pitvaros és Tótkomlós közötti út felújításának első szakasza, ami a pitvarosi körforgalomtól egészen Ambrózfalva Nagyér felőli határáig tartott. A mikrotérségben élők nem is emlékeztek arra, hogy hány éve, vagy inkább évtizede volt ott korábban útfelújítás. Az út minősíthetetlenül rossz volt, kátyús, nyomvályús, töredezett szélű, holott hatalmas for­galmat bonyolít le. Kerékpárral szinte életveszélyes volt ott közlekedni. Az útfelújítás révén a problémák megszűntek. Akkor azt ígérte a Magyar Közút Nonprofit Zrt., hogy záros határ­időn belül folytatják a munkát, Nagyért érintve egészen a megyehatárig elkészül a jó minőségű út.

Több szakaszon a pályaszerkezetet is kicserélik.
Fotó: Kovács Erika

A 4426-os jelű, 2,9 kilométer hosszúságú Tótkomlós–Pitvaros–Rákos összekötő út része a nagyéri szakasz, aminek felújítását ugyancsak a hazai forrású Magyar Falu program részeként végzik most el, összesen bruttó 329 millió forintból. A munkaterületet május 3-án adták át a kivitelezőnek, akinek a szerződés alapján 135 nap áll rendelkezésére, hogy elkészüljön a munkálatokkal. A műszaki átadás-átvételi eljárás lezárására ezért várhatóan szeptember közepén kerülhet sor.

Már javában zajlik a munka a területen. Jelenleg előkészítő munkákat végeznek, a terveknek megfelelően a padkát és az árkot alakítják ki – derült ki a Magyar Közút Nonprofit Zrt. lapunk kérdéseire küldött válaszából.

Az útszakasz a felújítása so­­rán kétrétegű aszfaltmegerősítést kap, a szükséges szakaszokon a teljes pályaszerkezet kicseréléséről is gondoskodnak. A munkálatok legvégén az új kopórétegre tartós burkolati jeleket festenek. Kicserélik a sérült KRESZ-táblákat is. A kivitelezés ideje alatt a közlekedőknek félpályás forgalomkorlátozásra kell számítaniuk, de nem kell sokat várakozni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában