Helyi közélet

2020.09.18. 19:24

15 gyilkosságról szól Herczeg Sándor kötete

Irgalmatlanok címmel jelent meg Herczeg Sándor új könyve. Tizenöt vásárhelyi, illetve a városhoz kötődő bűnügy hátterének járt utána. A kötetben leírt első bűneset 1892-ben történt, az utolsó pedig éppen száz évvel később, 1992-ben.

Kovács Erika

Fotó: Kovács Erika

– Tavaly év végén, már az Öt halott a vásárhelyi paplakban című könyvem bemutatójakor megfogalmazódott bennem a folytatás. Azt azonban nem gondoltam, hogy az első munkámban bemutatott tragé­diákat is túlszárnyaló bűn­esetek is történtek Hódmezővásárhelyen – mondta lapunknak Herczeg Sándor író, újságíró, politológus.

Az Irgalmatlanok című könyvben 15 korabeli bűnesetet tár a szerző az olvasók elé. A városszéli tanya borzalmas titka című fejezetben Hódmezővásárhely egyik legtehetősebb gazdálkodójának meggyilkolásáról ír. Kóti Istvánt és feleségét 1892-ben lőtték le. Hogy ki volt a gyilkos, hivatalosan sosem derült ki, a történet elolvasása után azonban az olvasóban nem maradnak kétségek. Szövevényes ügy volt 1898-ban a 13 esztendős Horváth Rozi me­­g­­gyilkolása is, akire répásháti tanyájuk egyik szobájában az édesapja talált rá.

Herczeg Sándor könyvéből kiderül az is, valóban ölt-e a megbolondult kovácsmester. A Vásárhelyre szökött nyilas gyilkosok története pedig az adott korszak kegyetlen lenyomata.

A könyv az utolsó fejezet címét kapta. 1992-ben szikáncsi tanyájukban brutális kegyetlenséggel megkínozták és meggyilkolták Sápi Lajost és feleségét. Máig nem derült ki, kik vették el az idős házaspár életét.

Az Irgalmatlanok című könyvet pénteken mutatták be a vásárhelyi könyvtárban. Az Andrássy úti Petőfi Könyvesboltban, a Rapcsák utcai H-Forma Kereskedőházban, valamint a könyvtárban lehet megvásárolni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában