2020.07.25. 18:13
Sikeres volt az algyői grillverseny – Fotók
A hosszú hétvégén, péntektől vasárnapig, gazdag program várta az algyőieket, nagy sikert aratott – az eső sem tudta elmosni – az első alkalommal megrendezett Gyevikult grillverseny. Tegnap szentmise, körmenet, Szent Anna-napi búcsú kirakodóvásárral zárta a programsorozatot.
Grillverseny elsõ alkalommal a Tájház udvarán. Fotó: Karnok Csaba
Fotó: Karnok Csaba
A hétvégi programsorozat pénteken Kövér Imréné szakácskönyvgyűjteményének és Süli Zakar Sándorné szalvétagyűjteményének közös kiállításával indult, amit Molnár Áron polgármester nyitott meg. Előbbiből 150, utóbbiból több száz darabot tekinthettek meg az érdeklődők vasárnap estig az algyői Tájház-EzerJóHázban. Az udvarban rendezett folknapon a Délikert Möndörgő és a helyi Zsibongó néptáncegyüttes ropta a Kender zenekar muzsikájára, az első napot táncház zárta.
Az ötlet
Másnap rendezték meg az I. Gyevikult grillversenyt, amelyet az eső sem tudott elmosni: a 11 nevezett csapat, a zsűri az érdeklődőkkel együtt végig kitartott – mondta a főszervező Kovács László, a Gyevikult NKft. ügyvezetője. Elárulta: onnan jött az ötlet, hogy otthon, baráti társaságban nagyon sokan grilleznek, és a csoportok mutassák meg, mit tudnak, derüljön ki, melyikük a jó, a jobb és a még jobb. A résztvevők két kategóriában – sertés és marha együtt, illetve csirke – versenghettek egymással, a díjazás összértéke 120 ezer forint volt.
Finom illatok szállnak Algyőn. Fotók: Karnok Csaba
Grillezés
– Szenvedélyünk a grillezés, ezért számunkra nemcsak a részvétel a fontos, győzni szeretnénk – közölte az algyői SmoKings, vagyis gyors és nyersfordításban a füstölő királyok szóvivője, Lénárt István. Nem hagyományos ízvilágú füstölést követően tepsiben, alufóliában is megsütött sertéssel, karamellizált császárhússal készültek elvarázsolni a zsűrit, amely mézes-whiskys szószt is kapott, hagymás babbal és friss kenyérlepénnyel tálalták. A varázslat sikerült, ők – Lénárton kívül Belovai Dániel és Péter, valamint Marik Tamás – nyerték a versenyt, megelőzve a Lokomotív Bt. és a Grill Dream Team csapatát, míg a Szenes Vegyes különdíjat kapott.
A Héjja család saját készítésű „kályhával” vett részt a versenyen, az abban készült sertéscsülök, marhaszegy – manapság a barbecue, a grill legfelkapottabb sztárja –, az oldalas, valamint a csirkecomb ízletes lett, kóstoltuk.
– Ötszázas, hatos falvastagságú vascsőből gyártottuk, egy szakember azt mondta, olyan erős, tartós, hogy ebben még az ükunokáim is sütögethetnek – mondta Sándor, fia, Roland bólogatott. A grilludvarban – szombattól nevezhetjük így is – fantasztikus illatok keveredtek, közben a vendégeket a Haraszti Ádám Project jazzkoncertje szórakoztatta.
Búcsú
A gazdag hétvégi algyői programot a vasárnapi Anna-napi búcsú zárta, ünnepi szentmisével, körmenettel és a hagyományos kirakodóvásárral, valamint a Tájháznál délután még borudvar, borkóstolás is várta a helybelieket.