2020.03.29. 11:23
Karanténkonyha: a pörkölt új élete pazarlás és maradék nélkül
Habár sokan több hétre való élelmiszert felvásároltak a boltokban, mégis érdemes okosan gazdálkodni a konyhában, és újrahasznosítani a maradékot. A főzéstől számított két napon belül viszont ezt tegyük meg, vagy fagyasszuk le.
Forrás: Mindmegette.hu
Heteken keresztül óriási roham volt az élelmiszerüzletekben, bizonyára mindenki túl van már a nagybevásárláson, a kamra és a konyha polcai roskadásig vannak töltve. Egy-két hétre feltankoltak rendesen élelmiszerből, gyümölcsből, zöldségből, a fagyasztó is telítve hússal, zöldségekkel és kenyérrel. Felmerül viszont a kérdés, hogy mi mindent lehet ezekből főzni úgy, hogy változatos legyen az ebéd. Dietetikus szakember segítségét kértük ebben.
Nagyanyáink példáját követve
– Kihívás, hogy nemcsak az ebédről, hanem az egész napos menüről is gondoskodni kell, hiszen a napi öt alkalommal való étkezést most is be kell tartani, így lesz kiszámítható ritmusa a napnak. Most lehet igazán átgondolni, hogy hogyan tudunk élelmiszerpazarlás nélkül élni. Úgy kell tennünk, ahogy nagyanyáink, vagyis a maradékot is fel kell használni a következő ebédhez, vacsorához. Én 2-3 napra előre főzök, ez a tervem – mutatott rá Antal Emese.
A pörkölt ezer oldala
A TÉT Platform szakmai vezetője szerint például főzhetünk pörköltet, amit egyik nap párolt rizzsel és savanyúsággal, míg másik nap valamilyen főzelék feltétjeként fogyaszthatunk. Ha sokat készítettünk belőle, akkor a fagyasztóba is tehetünk, így 1-2 hét múlva lehet egy olyan napunk, amikor csak köretet kell készíteni hozzá. Hozzátette, ha már unjuk a pörköltet, akkor gulyáslevessé át tudjuk alakítani.
Ehhez nem kell mást tenni, mint a pörköltet felmelegíteni, beledarabolni két közepes sárgarépát, egy közepes fehérrépát, egy fél karalábét, majd öntünk hozzá annyi vizet, hogy ellepje. Fedő alatt forrástól számított körülbelül 15 percig főzzük, aztán hozzáadunk két nagyobb burgonyát feldarabolva, illetve ismét öntünk még hozzá vizet. Érdemes hozzáadni 2-3 púpos teáskanálnyi csemege gulyáskrémet, miközben fedő alatt puhára főzzük a zöldségeket és beleteszünk két maréknyi tarhonyát, amit a főzési idő feléig főzzünk, hiszen a forró levesben úgyis megpuhul.
Laktató zöldségfasírt
Antal Emese ajánlása szerint a leveshez második fogásként készíthetünk zöldségfasírtot a megmaradt rizsből vagy bulgurból. Cukkinit és répát reszeljünk le hozzá, keverjük össze a rizzsel vagy a bulgurral, fűszerezzük, üssünk hozzá egy tojást, és keverjük össze. Sütőpapírral leterített tepsire kis kupacokat halmozunk, közepes hőfokon 20-30 perc alatt készre sütjük. Ha darált húst is teszünk bele, akkor még laktatóbb.
Pörköltből palacsinta
Sok család kedvence a hortobágyi húsos palacsinta, a maradék pörköltből ez is megoldható. A megmaradt pörkölt szaftját tejföllel kikeverjük, az így kapott szósz felét az apróra vágott pörkölthúshoz adjuk. Készítsünk hozzá hagyományos sós palacsintát, ebbe töltsük bele a húsos keveréket, hajtogassuk össze, és rendezzük egymás mellé szorosan egy hőálló edénybe, majd locsoljuk meg a szósz másik felével. Előmelegített sütőben süssük össze.
Egészséges és zöld
A maradék pörköltet a megmaradt rizzsel keverjük össze, tegyünk bele egy adag párolt zöldséget, akár gombát is, majd ízlés szerint tejföllel rétegezzük egy zsiradékkal előre kikent hőálló edénybe, a tetejét végül szórjuk meg sajttal.
Ízletes rakott tészta
És az újrahasznosításnak még itt sincs vége. Főzzünk ki egy csomag pennét vagy szarvacskát, közben a pörkölthúst daráljuk át egy kis lyukú daráló segítségével, majd keverjük hozzá a szaftját, illetve ízlés szerint egy kis ketchupot. Zsiradékkal kikent jénaiba rétegezzük a tésztát és a húspépet úgy, hogy a legfelső réteg tészta legyen. Érdemes minden tésztaréteget tejföllel megkenni, így a tetejére is simítsunk egy nagy adag tejfölt, amit sajttal is megszórhatunk. Mehet is a 170 fokra előmelegített sütőbe.
Pörkölt reggelire
Nemcsak ebédet, hanem reggelihez valót is elő tudunk állítani, méghozzá pástétomot. Hogyan? A megmaradt pörköltet összeturmixolva, ebbe akár medvehagymát is keverhetünk.