Csapdába estek a fiktív számlázással ügyeskedő szegedi árusok – Videóval

A szegedi nagybani piac két árusára csapott le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatósága. A két őrizetbe vett férfi fiktív számlázással „fűszerezte meg” a zöldség- és gyümölcskereskedelmi tevékenységét. A nyomozók átláttak a hamis pénzügyi manőveren, költségvetési csalás miatt gyanúsítottként hallgatták ki őket.

Delmagyar.hu

A szegedi nagybani piac két zöldség- és gyümölcskereskedője úgy gondolta, hogy a fiktív számlázás segítségével könnyedén elkerülhetik az adófizetést, azonban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatósága gyorsan átlátta a trükkjeiket. A két férfit költségvetési csalás gyanújával vették őrizetbe, miután kiderült, hogy bonyolult számlázási láncolattal próbálták meg kijátszani az adórendszert.

Fiktív számlázás, Szeged, Nagybani, Piac, kereskedők
Fiktív számlázás a szegedi Nagybani piacon. Fotó: illusztráció

A nyomozás során fény derült arra, hogy az elkövetők többnyire Görögországból származó zöldségeket és gyümölcsöket hoztak be, de papíron úgy tüntették fel, mintha belföldi vállalatoktól vásárolták volna azokat. Ezzel az volt a céljuk, hogy elkerüljék az uniós importtermékek után fizetendő általános forgalmi adót. A számlázási trükközést még tovább fokozták, amikor bizonyos termékeket számla nélkül értékesítettek, így teljesen eltitkolva a forgalmukat. Ez a módszer nemcsak az adóelkerülést segítette elő, de lehetővé tette számukra, hogy alacsonyabb áron kínálják termékeiket, ezzel pedig jelentős hátrányba hozták a piac többi szereplőjét.

A NAV két akciót is végrehajtott az ügy felgöngyölítése érdekében, melyek során összesen tíz helyszínen kutattak bizonyítékok után Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun és Pest vármegyékben. A bevetésekhez pénzügyi nyomozók, járőrök és informatikus szakemberek egyaránt csatlakoztak. Az akció végére öt férfit és négy nőt hallgattak ki gyanúsítottként, míg a cégek irányítóit őrizetbe vették.

A bűncselekményekkel az elkövetők több mint 300 millió forintos vagyoni hátrányt okoztak az államkasszának, a nyomozás jelenleg is folyik. Az eset ismét rámutat arra, hogy a bűnözés – különösen az adóelkerülés – sosem járhat tartós sikerrel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában