Szírek, irakiak és marokkóiak is jöttek

Suki Zoltán

Fotó: Csudai Sándor

Szombaton összesen 45 határsértőt tartóztattak fel a rendőrök az országban – közölte vasárnap az Országos Rendőr-főkapitányság. Közülük Csongrád-Csanád vármegyében 33, Vas vármegyében 7, Bács Kiskunban pedig 5 migránst találtak. A feltartóztatott illegális bevándorlók ellenőrzésükkor afgán, szír, török, iraki és marokkói állampolgároknak vallották magukat, azonban ezt semmivel sem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket a határkerítéshez.

Azt pedig már a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója mondta az M1 műsorában, hogy a legutóbbi kormányülésen Bóka János európai uniós ügyekért felelős minisztert felhatalmazták, hogy kezdjen tárgyalásokat az Európai Unióval a határvédelmi kerítés költségeinek részbeni megtérítéséről.
Bakondi György hozzátette, a kormány szeretné elérni, hogy az Unió ne büntesse Magyarországot az illegális bevándorlók feltartóztatása miatt, illetve járuljon hozzá a 800 milliárd forintért kiépített műszaki akadályrendszer és a határőrizeti rendszer költségeihez.

A főtanácsadó emlékeztetett arra, hogy Görögország falat, Lengyelország, Lettország és Litvánia kerítésrendszert épített, Bulgária megerősítette a korábban kiépített biztonsági rendszerét. Az Európai Unió központi költségvetése valamilyen módon mindegyik létesítmény finanszírozásában részt vett.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában