Ittasan akarta átúszni a tavat a Sándorfalván megfulladt férfi – ezért veszélyes így vízbe menni

Át akarta úszni a tavat a szatymazi férfi, méghozzá ittasan – információink szerint ez okozta a szombati tragédiát Sándorfalván. Szakemberek hangsúlyozták: tavakban, folyókban nagyon nehéz észrevenni, ha valaki elmerül, pedig az újraélesztésre mindössze 4-5 perc áll rendelkezésre.

Timár Kriszta

A szombati tragédia is elkerülhető lett volna. Fotó: Török János

Fotó: ianostorok.com

Vízbe fulladt egy középkorú szatymazi férfi szombaton a Sándorfalvi Nádastó Szabadidőparkban. A kijelölt strandon két úszómester is szolgált a tragédia idején, ám mint azt szakemberek megerősítették lapunknak: ilyen esetekben szinte lehetetlen észrevenni, ha valaki bajban van. Éppen ezért a hozzátartozók, családtagok felelőssége az elsődleges.

Fotó: Török János

Nehéz észrevenni a bajt

– Az úszómester vagy a vízimentő sem tud csodát tenni. Ha egy élő vízben, amely a benne kavargó lebegő miatt átlátszatlan, száz emberből valaki elmerül, azt senki nem veszi észre, akár még a közvetlenül mellette állók sem. A bajba jutottak ugyanis a filmekben látottakkal ellentétben nem csapkodnak és kiabálnak, hiszen erejüket vesztve ehhez már nincs energiájuk, hanem csendben a víz alá süllyednek – magyarázta Seller András, a Szegedi Vízimentő és Tűzoltó Szakszolgálat vezetője. Ott pedig már nagyon nehéz őket megtalálni, hogy időben újra tudják éleszteni. Nem véletlen, hogy néhány országban már kutyákat is bevetnek a vízőrségbe, az állatok figyelme ugyanis órákig nem lankad és ha kiképzik őket, jelzik az ilyen eseteket.

Nagyjából 4-5 percen múlik

Hangai József, az Országos Mentőszolgálat Dél-alföldi Regionális Mentőszervezetének kommunikációs munkatársa elmondta, egyénfüggő, ki mennyi időt tud eltölteni úgy a víz alatt, hogy az oxigénhiányos állapot még visszafordítható legyen.

– Nagyjából 4 perc áll rendelkezésre, amit a hideg víz valamennyire még ki tud tolni. A különböző alapbetegségek azonban ezt le is rövidíthetik – mondta.

Éppen ezért nagyon fontos, hogy csak úszni tudók menjenek mély vízbe. Vízimentéssel foglalkozó szakemberek szerint az számít jó úszónak, aki ezer métert le tud úszni 20 perc alatt. Aki erre nem képes, annak sem kell feltétlenül kihagynia a barátokkal való fürdőzést – csak ajánlatos a mentőmellény viselése.

– Nem az úszógumié vagy matracé, mert azokból is ki lehet esni – hívta fel a figyelmet Seller András, aki szerint a gyermek karúszók is ellenjavalltak, hiszen ha a gyerek feje fölé csapódik a keze, a szája és az orra víz alá kerülhet.

Ittasan tilos fürdőzni

A sándorfalvi eset kapcsán Seller azt is fontosnak tartotta kihangsúlyozni, hogy ittas személyeknek jogszabály tiltja a fürdőzést. Az alkohol ugyanis gyengíti az izomerőt, illetve rontja a reflexeket és az ítélőképességet, vagyis ha valakinek ilyen állapotban víz alá kerül a feje, nem biztos, hogy jól reagálja le.

– A rokonoknak, barátoknak morális kötelességük az ilyen állapotban víznek indulókat visszatartani – nyomatékosította, hiszen a sándorfalvi áldozat sem egyedül volt. Úgy tudjuk, három hozzátartozója volt vele, amikor úgy döntött, a tó megkerülése helyett a többiekkel ellentétben átússza azt.

Az esetet közigazgatási eljárás keretében vizsgálja a rendőrség, annak eredménye után a sándorfalvi strandon valószínűleg belső vizsgálatot folytatnak le.

– Három éve volt már egy ilyen esetünk, akkor sem merült fel semmi kifogásolható velünk kapcsolatban, mégis szigorítottunk a rendszerünkön – mondta el lapunknak Makra Gábor, a fenntartó SÖV Kft. ügyvezetője.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában