Helyi kék hírek

2024.07.03. 14:45

Domaszékre ment a szír migráns

Suki Zoltán

Visszakísérik a migránsokat a határkerítéshez.

Fotó: Csudai Sándor / Illusztráció

Kedden összesen egy határsértőt tartóztattak fel az országban a rendőrök 

– közölte szerdán az Országos Rendőr-főkapitányság. A migránst Csongrád-Csanád vármegyében, Domaszéken találták. A feltartóztatott illegális migráns ellenőrzésekor szír állampolgárnak vallotta magát, azonban ezt semmivel sem tudta igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őt az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az MTI pedig arról számolt be, hogy a szlovén belügyminiszter azt mondta: a szlovén rendőrség ellenőrzés alatt tartja az illegális migrációt, és idén már több mint 300 embercsempészt fogtak el. Bostjan Poklukar szerint az illegális határátlépések száma idén magasabb, mint tavaly ugyanebben az időszakban volt, de Szlovénia továbbra is tranzitország marad. A belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint Szlovéniában az év első öt hónapjában 17 ezer 439 határsértőt tartóztattak fel a hatóságok, ami 11 százalékos növekedés a megelőző év ugyanezen időszakához képest. Januártól május végéig 16 ezer 755-en jelezték nemzetközi védelem iránti szándékukat, 14 százalékkal többen, mint 2023-ban. Az illegális bevándorlók többsége azonban még a menekültügyi eljárás előtt elhagyja az országot. A migránsok főként Szerbián és Montenegrón keresztül érkeznek Boszniába, onnan Horvátország, majd Szlovénia felé folytatják útjukat, ahonnan Nyugat-Európába igyekeznek.

 

KÉPALÁ: Visszakísérik a migránsokat a határkerítéshez. Fotó: 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában