A csalók ezúttal sms-ben próbálkoznak

Ismét támadnak a bűnözők, az elmúlt napokban sms-ben próbálkoztak. Ezúttal a csalók a rendőrség nevével akartak visszaélni. A rendőrség 10 jótanácsot tett közzé, ezekkel elkerülhetőek az átverések. A legfontosabb: a rendőrség nem küld sms-t tartozásról.

Delmagyar.hu

Két héttel ezelőtt emailben egy távközlési cég nevében próbálkoztak a csalók, aztán a Facebookon hirdettek olcsó MÁV-jegyeket, a legújabb próbálkozás pedig a napokban sms-ben érkezett. Ez utóbbit a rendőrség nevében küldték, néhány ezer forintos tartozást próbálnak behajtani. A rendőrség a honlapján közzétett írásban hívja fel a figyelmet arra, hogy sosem küldenek sms-t tartozásról.

A csalók a rendőrség nevét használják.
Visszatért egy régi trükk: a csalók a rendőrség nevével élnek vissza. Fotó: police.hu

Szerintük a csalóknak két céljuk lehet: ha rákattint az sms-ben szereplő hivatkozásra, akkor átirányítják egy oldalra, amin az adatai megadását kérik. Ha megteszi, már el is lopták. Vagy a linkre kattintva rögtön letölt egy rosszindulatú programot a telefonjára, amivel átvehetik az irányítást. 

Közzétettek több jótanácsot, amelyek megfogadásával el lehet kerülni az átveréseket.

Csalók elleni jótanácsok

Felhívják a figyelmet, hogy a fotón is látható sms-ben nincs megszólítás, márpedig egy hivatalos értesítésben minimum annyit írnának, hogy „Üdvözöljük”. Emlékeztetnek, hogy a hibás magyarság is árulkodó jel.

A rendőrség szerint egy ilyen sms-nél azt gondolhatjuk, hogy mivel a küldő ismeri a telefonszámunkat, komolyan kell vennünk azt. Ne tegyük ezt sem ész nélkül, a csalók vagy véletlenszerűen, vagy vásárolt adatbázisok alapján küldenek üzeneteket. Felhívják a figyelmet arra is, hogy mindig le kell ellenőrizni a küldő telefonszámát. Ha nem magyar a szolgáltató, akkor biztosan nem magyar hatóság küldte az üzenetet. Ha mégis magyar, akkor a linkre kattintás előtt ellenőrizzük le az online vagy a telefonos tudakozóban, hogy kihez tartozik. Az esetek nagy részében az derül ki, hogy egy feltöltőkártyás telefon, amelyet legkésőbb pár nap múlva kidobnak.

A linket is érdemes ellenőrizni

Nagyon fontos, hogy az üzenetben szereplő linknél nézze meg a címet, hogy mire szeretnék átirányítani. Ha nem .hu a végződés, akkor szinte biztos csalás. A hu-com. például abszolút átverés.

A rendőrség szerint árulkodó jel az is, hogy nincs benne konkrétum. Nem szerepel az üzenetben, hogy mit követett el a címzett, csak egy összeg. Ebben a konkrét sms-ben árulkodó jel az is, hogy HUF-ként írják a forintot, holott mi, magyarok ezt nem így írjuk és nem így rövidítjük.

Kapott bírságot?

Mielőtt komolyan veszi a késedelmes fizetés kifejezést, gondolja végig: kapott korábban bírságot, fizetési felszólítást? elképzelhető, hogy elfelejtette befizetni? Ha ezekre a kérdésekre nem a válasz, akkor nincs késedelmes fizetése sem, tehát csalók próbálják átverni.

A legfontosabb: a rendőrség sosem küld felszólítást sms-ben. Hivatalos ügyben kizárólag ajánlott levélben vagy ügyfélkapun keresztül kommunikálnak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában