Balesetek: nőtt az ittasan karambolozók száma

Jellemzően továbbra is az elsőbbség meg nem adása és a gyorshajtás vezetett személysérüléses közúti balesetekhez Csongrád-Csanádban az I. negyedévben a KSH elemzése szerint. Nem jó hír viszont a baleseteket vizsgálva, hogy több sofőr volt ittas, amikor karambolozott. Az ORFK adatai szerint május végégi heten haltak meg vármegyénk útjain.

Varga Anna

Fotó: MTI/Donka Ferenc

Legutóbb július 13-án történt halálos kimenetelű közúti közlekedési baleset vármegyénkben, Kiszombornál két személy vesztette életét. Ez az eset még nem szerepel a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legutóbbi kiadványában, amely az I. negyedév adatait elemzi, mint ahogy az ORFK összesítésében sem. Ez utóbbi két kiadvány adatait böngésztük, a balesetek száma mellett egyéb jellemzőket gyűjtöttünk csokorba.

Balesetek
Egyes balesetek tragédiával végződnek: a kiszombori határátkelő közelében július 13-án két személyautó ütközött. A balesetben ketten életüket vesztették. Fotó: MTI/Donka Ferenc

Némileg nőtt a balesetek száma

Hazánkban március végéig 2959 személysérüléses közúti közlekedési baleset történt, ami 7,8 százalékos emelkedést mutat az előző év azonos időszakához viszonyítva. A KSH azt írta, hogy a vármegyék többségében eltérő mértékben, de emelkedett a balesetek száma, 3 vármegyében és a fővárosban pedig csökkent.

A balesetek 3 százaléka végződött halállal, 29 százaléka súlyos, 68 százalékuk könnyű sérüléssel járt, az arányok alig változtak 2023. I. negyedévéhez képest

 – írta a KSH.

Csongrád-Csanád vármegyében március végégi 105 közúti közlekedési baleset történt, amelyek során 139-en sérültek meg. A balesetek száma 2-vel nőtt, a sérülteké viszont 14-gyel csökkent az előző év azonos időszakához képest.

Május végéig heten hunytak el

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) ennél már frissebb adatokat is közölt, oldalukon még balesetei térképet is nézhetünk, illetve május végéig megtaláljuk vármegyékre bontva a közúti balesetek számát, illetve egyéb alapadatait.

Eszerint május végéig hat közúti balesetben heten vesztették életüket Csongrád-Csanád vármegye útjain. Tovább böngészve a táblázatokat kiderül, hogy 91 súlyos sérüléssel járó eset történt, ami növekedés a 2023-as év azonos időszakához képest. Az útjainkon meghalt és megsérült személyek számában egyaránt növekedést lehet tapasztalni, összesen 267 főről van szó idén május végéig, tavaly ugyanezen időszakban 251 személy hunyt el vagy sérült meg.

Balesetek
Fotó: MTI/Donka Ferenc

Többen baleseteztek ittasan

Negatív adat, hogy az ittasan okozott személysérüléses balesetek száma növekedést mutat: idén május végéig 11 ilyen eset szerepel a rendőrségi statisztikában, míg tavaly 8 ilyet regisztráltak az év első öt hónapjában. Országos szinten egyébként ebben csökkenő tendencia figyelhető meg.

Még a 2022-es féléves adatokat elemezve írtuk, hogy a balesetek több mint 90 százaléka a sofőrök hibájából következett be vármegyénkben. Ez azóta sem változott, az Országos Rendőr-főkapitányság adati szerint május végéig a vármegyénk útjain történt kétszáz személysérüléses közúti balesetnél 127 esetben a személyképkocsi vezetője volt az okozó, 25 esetben kerékpárosok, 14 alkalommal pedig teherképkocsi sofőrök.

Mint ahogy abban sincs változás, hogy a fő baleseti ok továbbra is az elsőbbség meg nem adása, illetve a gyorshajtás.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában