Veszélyes lehet a vakáció

A héten kicsengetnek az iskolákból és a vakáció nemcsak kikapcsolódást, hanem veszélyeket is tartogathat. Ezekről tartott közös sajtótájékoztatót csütörtökön Szegeden a rendőrség, a katasztrófavédelem és a mentők.

Suki Zoltán

Szakemberek ismertették, mi mindenre kell megtanítani a gyereket a vakáció előtt. Fotó: Török János

 Ha a szünidőt érintő biztonságról beszélünk, akkor gyakorlatilag az egész család biztonságáról kell beszélnünk, hiszen a diákok kikerülése az iskolapadból megváltoztatja, befolyásolja kicsik és nagyok életritmusát is 

– mondta a nyári szünet veszélyeiről tartott szegedi sajtótájékoztatón csütörtökön a Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának vezetője. M. Toronykőy Márta hozzátette, hogy a diákok felkészítését a nyári szünet legfontosabb kihívásaira már elkezdték az oktatási intézményekkel közösen. A Kék tér oktatási modell a 2023/24-es tanévben 40 vármegyei iskolában zárult eredménnyel. Ebben a programban megismertették a gyerekeket a vizek veszélyeivel, elmondták nekik az alapvető vagyonvédelmi tudnivalókat, és szó volt a drogprevenciótól is. 

 Nagyon fontos továbbá a kiberbiztonság kérdése is, ami az egész családot érintő prevenciós feladat. Ez a terület plusz figyelmet igényel szülőtől és a rendőrségtől is. A szülők figyelme itt is kiemelten fontos, hiszen az internet okos és biztonságos használatában kiemelt a szerepük. Ezt egy plakátkampánnyal is segítjük, A kulcs nálad van! címmel 

– mondta még M. Toronykőy Márta.

Fotó: Török János

Arról pedig már a Csongrád-Csanád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője beszélt, hogy meg kell tanítani a gyerekeknek az étel elkészítéséhez szükséges elektromos konyhai eszközök használatát is, hiszen sokszor egyedül maradnak otthon, és sütni vagy főzni próbálnak.

Nagyon fontos megtanítani őket arra, hogy felismerjék, ha baj van és tudjanak segítséget kérni, ha a például füstszagot éreznek a lakásban, vagy jelez a szén-monoxid érzékelő. Fontos tudnia, hogyan kell tárcsázni a 112-őt, és merje is tárcsázni baj esetén, továbbá tudja, hogy milyen információkat kell megadnia. Vagy ha ezt nem is lépi meg, akkor feltétlenül kérjen segítséget a szomszédoktól 

– tette hozzá Molnár Krisztina.

A szóvivő arra is felhívta a figyelmet, hogy egy napon álló autó úgy működik, mint egy üvegház és percek alatt szauna lesz belőle. Még ha félig le van engedve az ablak, vagy félárnyékban áll a kocsi, akkor is életveszélyes helyzet alakulhat ki, hiszen kis idő elteltével akár 70 fok is lehet a kocsiban.

Soha ne hagyjunk gyerekeket és házi kedvenceket az autóban. Ha bárki autóban hagyott gyermeket vagy állatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot. Az is fontos, hogy oldószert, hígítót, alkoholtartalmú fertőtlenítőt se hagyjunk a járműben. A melegben ezek párologni kezdenek és éghető gőz keletkezik a kocsiban, ami a legkisebb szikrától belobbanhat 

– figyelmeztetett a szóvivő.

Hangai József, az Országos Mentőszolgálat Dél-alföldi Regionális Mentőszervezetének kommunikációs munkatársa pedig a balesetveszélyekről beszélt. Elsősorban a rollereket említette. Azt mondta, hogy aki rollerezik, mindenképpen olyan bukósisakot viseljen, amely az állat is védi, mert a rolleres baleseteknél az állkapocs-sérülések a leggyakoribbak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában