Helyi időjárás

2024.09.05. 19:45

Hajnali melegrekord: Pécs letaszította Szegedet a trónról – VIDEÓ

Szerdán ismét megdőlt az országos hajnali és a napi melegrekord is – közölte a HungaroMet Zrt. a honlapján. Pécs Árpádtetőn mindössze 22,8 Celsius-fokig csökkent a hőmérséklet, a 2009-es szegedi rekord dőlt meg ezzel. A HungaroMet elemezte az augusztusi adatokat is, azt írták, hogy az idei volt a második legmelegebb hónap lett 1901 óta.

Delmagyar.hu

Fővárosi és országos melegrekordok is sorra dőlnek meg a napokban. A HungaroMet Zrt. honlapjáról kiderül, hogy szerdán a fővárosi mellett az országos hajnali melegrekord is megdőlt. Azt írták, Pécs Árpádtetőn csak 22,8 Celsius-fokig csökkent a hőmérséklet éjjel, amivel megdőlt az országos hajnali melegrekord. Az erre a napra vonatkozó korábbi rekord 21,4 fok volt, amit 2009-ben, Szeged belterületén mértek. Nemcsak hajnalban, napközben is új melegrekord született, szerdán a Baja Csillagvizsgáló meteorológiai állomáson 36,2 fokot rögzítettek, ezzel új országos napi melegrekord született. Közösségi oldalukon arról számoltak be, hogy az említett napon átlagosan 10 Celsius-fokkal volt magasabb a maximum-hőmérséklet az ilyenkor szokásosnál.

Teljesen kiszáradt ez a szabadidős horgásztó Ásotthalmon a nagy forróság és a csapadékhiány miatt. Fotó: Török János

Melegrekordok hava volt az előző

Az augusztusról készített összefoglaló szerint az idei nyár többi hónapjához hasonlóan 2024 augusztusa is sokkal melegebb volt az ilyenkor megszokottnál.

– Június az ötödik, július az első, augusztus a második legmelegebb hónap lett 1901 óta. Az augusztusi középhőmérséklet országos átlaga 24,53 Celsius-fok volt, ami megegyezik az idei júliusi középhőmérséklettel, és mindössze 0,01 fokkal marad el az 1901 óta legmelegebb hónap, az 1992. évi augusztus mögött – írták.

Szélsőségek és hullámzás

Megjegyezték azt is a HungaroMet Zrt. honlapján, hogy bár az elmúlt tíz évben túlsúlyban voltak az átlagosnál melegebb évek, az idei ezek közül is kiemelkedik. Nagyon szélsőségesnek mondható, hiszen több mint 1 fokkal melegebb a második legmelegebb, 2022-es augusztusnál.

Augusztus első hetében a napi középhőmérséklet 2-3 fokkal az 1994-2023-as átlag alatt alakult, majd nagyjából a hónap közepéig folyamatosan emelkedett, és a hónap legmelegebb napjain 27,5 fok közelében stagnált. Ezt lassú csökkenés követte, ám ez megfordult, és a hónap utolsó napjaiban is maradt a szokatlanul meleg idő, augusztus 31-én 7 fokkal volt melegebb az 1994-2023-as átlagnál.

Nálunk volt a legmelegebb

A legmelegebbet ezúttal is az Alföld déli részein mérték. Több cikkünkben is foglalkoztunk a helyzettel, hiszen Ásotthalomnál például teljesen kiszáradt egy szabadidős horgásztó, amelyből szerencsére a halakat ki tudták menteni. A Kakasszéki szanatóriumtól a Gyopárosi tavakig húzódó Kakasszéki tavakban sincs jelenleg víz.

– Augusztus hónapban az aszályhelyzet tovább súlyosbodott, az extrém hőmérsékleti viszonyok mellett a csapadék mennyisége tovább csökkent. Szeged környékén és a megyében 5 milliméter volt a csapadék területi átlaga, amely töredéke, csak 11 százaléka az augusztusi sokéves átlag értékének (47 milliméter) – mondta nemrég lapunknak Kozák Péter, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (ATIVIZIG) igazgatója.

A hőség és a vízhiány jelei a városokban is jól látszanak, hiszen ár még kitart a kánikula, elsárgult falevelek borítják a talajt Szegeden a súlyos vízhiány miatt, mintha csak ősz lenne. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!